Tko je najbliže sastavljanju parlamentarne većine?

Poslijeizborna kombinatorika bila je tema jutrošnje emisije “U mreži Prvog”. O tome su govorili Damir Habijan iz HDZ-a, Mišel Jakšić iz SDP-a i Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista.

– Preliminarni razgovori s Domovinskim pokretom već su obavljeni, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina, a službeni pregovori počet će danas, rekao je Habijan i dodao kako će Domovinski pokret danas službeno početi razgovore s HDZ-om.

Naglasio je kako je ključno da u što kraćem vremenu formiraju Vladu.

Mišel Jakšić rekao je da su njihovi pregovori pokrenuti na temelju odluke Predsjedništva SDP-a.

– Na temelju te odluke jednoglasno je i konstituiran tim za pregovore. Nisam član Predsjedništva pa ne mogu licitirati tko ide na koje pregovore, ali ono što mogu reći je da su, prema mojim saznanjima, prvi razgovori ostavili otvorena vrata i ono što je cilj SDP-a je da se pokuša formirati antikorupcijska većina u Saboru, rekao je.

Dodao je kako je “ovo prilika i DP-u i Mostu da zajedno dođu do konstituiranja Sabora i da nakon toga zajedno donesu odluke koje se tiču obračuna s korupcijom”.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista rekla je da su Hrvatski suverenisti jučer bili na sastanku s Domovinskim pokretom i Mostom, koji je prošao u konstruktivnom tonu.

– Jučer su bili pregovori, odnosno ja bih prije rekla nekakav inicijalni sastanak na kojem je bio predsjednik Hrvatskih suverenista, gospodin Marijan Pavliček. Taj sastanak je prošao u prijateljskom tonu. Kada govorimo o Domovinskom pokretu, Mostu, Hrvatskim suverenistima, nema tu previše razmimoilaženja po pitanju brojnih svjetonazorskih pitanja. Mi smo svjetonazorski vrlo bliske tri stranke. Tako da je takav razvoj događaja bio nekako i očekivan, rekla je Vučemilović.

– Ono što je meni privuklo pozornost to je činjenica da je jučer na sastanku sa SDP-om i na sastanku s nama bio gospodin Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka – koje razgovore su shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko, “pro forma”. Oni najozbiljniji razgovori su upravo danas s HDZ-om jer očigledno je da su birači poslali poruku time što su najviše glasova dali opcijama desno od centra i u konačnici treba i poštovati volju birača, izjavila je Vučemilović.

Jakšić je naglasio kako su rezultati izbora pokazali tko je lider u protekle četiri godine oporbe u Saboru te da sve ostale oporbene stranke nisu dobile mandata koliko je dobio SDP.

– Mislim da to dovoljno govori o tome kako su građani nešto vidjeli i kako su prepoznali. Sama SDP-ova lista imala je porast u apsolutnom broju glasova od 150-160 tisuća i mislim da se to na terenu jako dobro vidjelo, rekao je te podsjetio da je došlo do “određenog prekrajanja izbornih jedinica”.

– Tako je moja matična Koprivničko-križevačka županija raskoljena jer je valjda bio cilj Koprivnicu probati utopiti u Slavoniju i Baranju, a onda onaj dio prema Zagrebu ostaviti bez Koprivnice. Rezultat toga je da u drugoj izbornoj jedinici je obranjen rezultat od prije četiri godine, a drugi rezultat toga je da u četvrtoj izbornoj jedinici, dakle mojoj novoj jedinici, smo dobili 23 tisuće glasova više, skoro smo poduplali rezultat liste u apsolutnom broju glasova da smo dobili pet posto više, da smo razliku u odnosu na HDZ koja je bila 45-20 u postocima i 8-3 u mandatima smanjili na 7-4, s tim da smo mi bili puno bliži petom mandatu nego sve druge opcije nekakvim dodatnim mandatima. A DP, Most i Suverenisti su zapravo u zbroju ostvarili sličan rezultat kao što je DP imao sam prije četiri godine, kazao je.

Habijan ističe da su odnosi HDZ-a i HSLS-a odlični, a osvrnuo se i na rezultate izbora.

– Nastavlja se međusobno prepucavanje između oporbe tko je ostvario bolji rezultat, ali ono što se izbjegava reći je da je pobjednik ovih izbora HDZ i njegovi partneri, 61 mandat. Ja se ne mogu načuditi da je to u jednoj uređenoj demokratskoj državi tako teško priznati te priznati da su izgubili, izjavio je.

– Ako je uspjeh SDP-a to što je s 41 mandata došao na 42, ja im na tome čestitam, ako oni to smatraju uspjehom. Ako je situacija toliko loša, jer slušali smo četiri godine koliko je sve u Hrvatskoj loše, koliko je korupcija proširena, vi uspijete ostvariti jedan mandat više, onda im također na tome “čestitam”, rekao je.

– Kada govorimo o skupljanju antikorupcijske većine, onda bi bilo dobro da svatko pogleda u svoje dvorište, ističe Habijan., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.