Wang Yi kaže da se Kina nada kako će EU slijediti pragmatičnu kinesku politiku

Foto: VCG

Visoki kineski dužnosnik Wang Yi u subotu je tijekom telefonskog razgovora s diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika, Emmanuelom Bonneom izrazio nadu da će francuska strana potaknuti Europsku uniju da vodi pozitivnu i pragmatičnu politiku prema Kini.

Rekao je da i Kina i Francuska inzistiraju na neovisnosti i suradnji u kojoj svi dobivaju, obje se protive podjeli svijeta i blokovskoj konfrontaciji, obje prakticiraju multilateralizam i podržavaju Povelju UN-a i međunarodno pravo, dodajući da je Kina voljna poticati bilateralnu suradnju s  Francuskom na različitim poljima kako bi se uzdigla na novu razinu te prjdaje važnu ulogu dvjema velikim zemljama u suočavanju s globalnim izazovima.

Bonne je rekao da Francuska odbacuje blokovsku konfrontaciju i voljna je iskoristiti 60. obljetnicu uspostave diplomatskih veza između dviju zemalja kao priliku za intenziviranje razmjena na visokoj razini i jačanje praktične suradnje.  Dodao je da bi dvije strane trebale raditi zajedno na smirivanju pitanja žarišta, nositi se s globalnim izazovima uključujući klimatske promjene, smanjiti jaz između sjevera i juga i potaknuti daljnji razvoj odnosa između Francuske i Kine i Europe i Kine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.