Nakon 75 godina, kinesko-mađarsko prijateljstvo cvjeta u okviru Pojasa i puta

Foto: VCG

Mađarska je 2015. godine postala prva europska država koja je s Kinom potpisala dokument o suradnji u okviru Pojasa i puta. Od tada je njihovo prijateljstvo procvjetalo, s napretkom u političkim, trgovinskim i međuljudskim odnosima.

Još 2010. godine Mađarska je pokrenula gospodarsku strategiju pod nazivom “Otvaranje prema istoku”, a Kina je tri godine kasnije najavila inicijativu Pojas i put. Mađarsko potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi s inicijativom Pojas i put  u lipnju 2015. predstavljalo je uspješno spajanje inicijative koji je predložila Kina i mađarske strategije “Otvaranje prema istoku”.

Izgradnja vodećeg projekta Pojasa i puta, željezničke pruge Mađarska-Srbija koja povezuje glavni grad Mađarske Budimpeštu i glavni grad Srbije Beograd, sada nesmetano napreduje. Radovi na mađarskoj dionici započeli su u srpnju 2020. i ušli u fazu niskogradnje u veljači 2022. završetak projekta predviđen je do srpnja 2025.

Mađarsku dionicu pruge od 152 kilometra gradi konzorcij Ureda br. 9 Kineski željeznica, Kineske željezničke elektrifikacijske projektantske grupe i mađarskih partnera.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.