Kineski izaslanik: Američka uporaba veta u vezi s Palestinom ne odgovara ulozi odgovorne sile

Foto: VCG

Američka opetovana uporaba veta u vezi s palestinsko-izraelskim pitanjem nije u skladu s ulogom odgovorne sile, rekao je kineski izaslanik u srijedu.

Sjedinjene Američke Države uložile su veto desetke puta u vezi s tim pitanjem. Od izbijanja sadašnjeg sukoba u Gazi, Sjedinjene Američke Države upotrijebile su pravo veta pet puta, od kojih su četiri puta blokirale prekid vatre u Gazi. Njihov najnoviji veto blokirao je punopravno članstvo Palestine u UN-u, rekao je Fu Cong, stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim narodima.

“S nepopustljivošću temeljenom na vlastitim interesima i geopolitičkim kalkulacijama, Sjedinjene Američke Države više su puta pribjegle vetu na uvredljiv način, što nije u skladu s ulogom odgovorne sile”, rekao je Fu na sjednici Opće skupštine UN-a o američkom vetu kojim je blokirano članstvo Palestine u UN-u.

“Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države doista zauzeti objektivan i nepristran stav i pridružiti se djelovanju međunarodne zajednice za pravdu, kako bi odigrale odgovarajuću konstruktivnu ulogu u zaustavljanju rata i ublažavanju humanitarne katastrofe u Gazi”, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.