Sve skuplji školski izleti i maturalna putovanja

Terenska nastava, izleti, škola u prirodi, maturalna putovanja – dio su školskog kurikula kojem se učenici najviše raduju. No povratak izletima i putovanjima nakon pandemije COVID-a donio je nove probleme u njihovoj organizaciji – visoke iznose koje sve manje roditelja može platiti.

Jednodnevni izlet u tematski park u okolici Zagreba – 58 eura, bez obzira na broj učenika.

Jednodnevni izleti počeli su se plaćati na rate. Srednjoškolska putovanja, procjenjuju ravnatelji, dvostruko su skuplja nego prije.

– Prvi razredi bili su u Karlovcu to je bilo 45 eura, 2. razredi u Beču dva dana za 170 eura, a maturanti idu u Italiju to je 470 eura, kaže Vlado Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

– To vam je 600-700 eura za pet dana, po meni izuzetno skupo, a nisu razvikane destinacije, Dubrovnik – Crna Gora, i drugo maturalac Italija, kaže Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Pa, kad idu na stručna putovanja koja su dio stručne prakse učenika, uvijek pokušavaju umanjiti trošak putovanja.

– Učenici nam idu ondje gdje uspijemo nabaviti sponzore koji pokrivaju njihove troškove, ističe Draženka Jurec.

U putničkim agencijama čujemo – na porast cijena putovanja utječu i povećani troškovi prijevoza, turističkih naknada, ulaznica.

Predlažu stoga školama da promijene termine putovanja, koja su najčešće u atraktivnom, a time i skupljem dijelu sezone.

– Da se krene u 1., 2., 3. mjesecu, ili 10., 11, 12. i u tim terminima bi mogli ispregovarati niže cijene i sa prijevoznicima, i hotelima i restoranima, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA.

Tata Bećirević pak predlaže resornom ministarstvu da pomogne školama u provođenju kurikulom predviđene – terenske nastave.

– Možda bi ministarstvo moglo donirati, barem karte muzeja koje se obilaze ili subvencionirati, kaže El Bećirević.

Uspomene i iskustva s izleta i putovanja također su dio obrazovanja mladih. Pa bi bilo tužno da ih može steći sve manje njih, iako se čini da nam je svima svijet na dlanu., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.