Lai Ching-te sigurno će biti pribijen na stup srama u povijesti

Foto: VCG

Zapovjedništvo istočne operativne zone Narodne oslobodilačke vojske organiziralo je od 23. do 24. svibnja vojne vježbe “Zajednički mač – 2024A” oko Tajvanskog tjesnaca i otoka u kojima su sudjelovale jedinice kopnene snage, mornarice, zrakoplovstva i raketne snage, s naglaskom na zajedničkoj policijskoj ophodnji za pomorsku i zračnu borbenu spremnost, zajedničko preuzimanje sveobuhvatne kontrole nad bojnim poljem kao i zajedničke precizne udare na kritične ciljeve, itd.. Ovo je pravedan potez Kine za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jake sankcije protiv separatističkih snaga za “Nezavisnost Tajvana” i ozbiljno upozorenje vanjskim silama o njihovoj upletenosti i provokacijama.

Kao “praktičnog radnika za neovisnost Tajvana”, govor “20.5” čelnika regije Tajvan Lai Ching-tea bio je potpuna “ispovijest za neovisnost Tajvana” u kojoj je ozbiljno isprovocirao načelo jedne Kine i ozbiljno ugrozio mir i stabilnost oko Tajvanskog tjesnaca, odnosno najava separatizma s velikom štetom. Bez obzira na točku gledišta, protumjere kontinentalne Kine su racionalne, legalne i nužne.

Kada je u pitanju način imenovanja, Lai Ching-te je kroz govor kopneni dio Kine nazivao “Kina”, a Tajvan “zemlja”, čime je nepromišljeno najavio tzv. “neovisnost suvereniteta”, “dvije strane tjesnaca ne pripadaju jedna drugoj”, “samoodređenje tajvanskog naroda” i druge separatističke apsurdne najave, koje pokušavaju objaviti “državni” identitet i zamijeniti odnose između dvije zemlje odnosima dviju strana tjesnaca.

Što se tiče sadržaja, Lai Ching-teov govor je pun neistina i obmana. Položio je prisegu s “Ustavom Republike Kine” u rukama, koji pokazuje da obje strane tjesnaca pripadaju jednoj Kini, ali svojim je ustima izrekao “teoriju dviju država”, što je čista prijevara! Pod obrazloženjem “mira za zajednički prosperitet”, Lai je izjavio da se turistička putovanja, razmjene i studentski studiji mogu nastaviti između dviju obala. Međutim, činjenica je da građanima i studentima kontinentalne Kine nije dopušteno putovati i studirati u Tajvanu, a to je uzrokovala vlada Demokratske progresivne stranke.

Tajvan je kineski Tajvan, sunarodnjaci oba tjesnaca pripadaju jednoj jedinoj kineskoj naciji. Povodom provokacije za neovisnost koju provodi vlada Demokratske progresivne stranke u suradnji s vanjskim silama, kopneni dio Kine već je najavio da će nužno poduzeti protumjere i kazniti. Tekući zajednički vojni manevri zapovjedništva Istočne operativne zone Kineske narodnooslobodilačke vojske oko Tajvanskog tjesnaca i otoka Tajvana predstavljaju odlučnu kaznu za Laijevu provokaciju, kao i odlučnu namjeru zaštite mira i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca i otoka Tajvana kao i očuvanja dobrobiti građana Tajvana.

Tajvan je srž kineskih temeljnih interesa. Mir, razvoj, razmjena i suradnja zajedničke su želje građana s obje strane tjesnaca. Tajvanski separatisti za neovisnost ne dopuštaju mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu i protive se dobrobiti građana s obje strane tjesnaca. Oni pale vatru u kojoj sami izgore. Nitko ne smije podcijeniti odlučnost, volju i sposobnost sunarodnjaka s obje strane Tjesnaca da zaštite suverenitet i teritorijalnu cjelovitost države.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.