Protekcionizam će globalnu zelenu tranziciju samo dovesti u slijepu ulicu

Ministrica financija SAD-a Janet L. Yellen izjavila je u utorak tijekom svog posjeta Frankfurtu u Njemačkoj da bi SAD i Europa trebale reagirati “na strateški i zajednički način” na višak proizvodnog kapaciteta kineske industrije u svrhu opstanka europskih i američkih proizvodnih aktivnosti. Kako bi natjerala sve više i više ljudi da podrže SAD koji trgovinskim protekcionizmom udara na nove kineske energetske tvrtke, američka je administracija počela izmišljati lažnu priču o kineskom “višku proizvodnih kapaciteta” prema Europskoj uniji.

Američka je strana čistim trgovinskim protekcionizmom ponizila načelo tržišnog gospodarstva i prekršila pravila međunarodne trgovine, zbog čega je njen korak hladno reagirao u europskim zemljama. Ulf Kristersson, švedski premijer opisao je to kao “lošu ideju za razbijanje globalne trgovine”.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su europski, pa čak i neki sjevernoamerički proizvođači “uspješni na kineskom tržištu i to moramo uzeti u obzir”, istaknuvši važnost trgovine između Zapada i Kine.

Umjesto subvencija, brzi rast novih energetskih industrija u Kini potaknut je stalnim tehnološkim inovacijama kao rezultatom oštre domaće konkurencije, dobro razvijenih industrijskih lanaca te intenzivnog istraživanja i razvoja. Takozvani prekomjerni kapacitet samo je mit koji su izmislile SAD kako bi ocrnile sliku Kine kao vodećeg pokretača globalne zelene tranzicije.

Kina je 2023. godine prodala 9,49 milijuna od 9,59 milijuna električnih vozila koje je proizvela, od čega većinu u zemlji, što odražava dinamiku njezine industrije električnih vozila. Tvrdnja da Kina svojim električnim vozilima preplavljuje prekomorska tržišta očito je lažna, budući da je Kina izvezla samo oko 12 posto proizvedenih električnih vozila prošle godine. Za usporedbu, 50 posto japanskih automobila prodaje se u inozemstvu, a gotovo 80 posto njemačke proizvodnje automobila isporučuje se na strana tržišta. Primjenom velike palice protekcionizma, SAD neće samo povrijediti interese novih kineskih energetskih kompanija, već će također povećati troškove života američkih potrošača. Također će uzrokovati povećanu štetu sigurnosti i stabilnosti globalne industrije i opskrbnih lanaca te zaustaviti globalnu zelenu tranziciju.

Svijet hitno mora ubrzati zelenu tranziciju, a ne usporiti je, a postoji velika potražnja za novim kineskim energetskim proizvodima. SAD samo donosi nesreću svijetu ometajući globalnu transformaciju s niskom razinom ugljika. Mora djelovati racionalno i prestati politizirati trgovinsko pitanje i početi surađivati s Kinom i Europom kako bi se olakšao ekološki način života, umjesto da se koristi sankcijama i drugim protekcionističkim mjerama za izbacivanje procesa iz tračnica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.