Upis trezoraca za građane, cilj je prikupiti 900 milijuna eura

Krenuo je novi krug upisa trezorskih zapisa za građane, pri čemu je Ministarstvu financija cilja postići nominalan iznos od 900 milijuna eura. Moći će ulagati u trezorce ročnosti od 91 dana, čime se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.

– Veliki je interes, ali pravi interes ćemo vidjeti sredinom i krajem roka za upis ponuda. 30. svibnja nam dospijeva trezorski zapis koji smo upisali u veljači na tri mjeseca. To znači da će 31. svibnja građani na svoj račun dobiti isplatu tih sredstava i vjerujem da će veliki dio građana onda to iskoristiti za investiranje u novu emisiju trezorskih zapisa. Oni naravno svoju ponudu mogu već sada upisati, a sredstva trebaju platiti do 3. lipnja do 15.30 u Fini, odnosno sukladno terminskim planovima njihovih banaka, rekla je za HRT Gordana Soldo, savjetnica Uprave Fine.

– Mislim da je pozitivan pomak što je Ministarstvo financija od prošle godine napravilo i da se stvarno vidi veliki pomak, da su se građani počeli educirati i vjerovati u samo investiranje i pomaknuti od oročene štednje na neki novi vid zapravo investiranja, rekla je Soldo.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalan iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

– Prinosi su veći. Prošlu emisiju građani su birali na godinu dana, ali imali smo i veliki interes za trezorske zapise za tri mjeseca. Ovo je već druga emisija trezorskih zapise na tri mjeseca pa ćemo vidjeti kakav je trend, rekla je Soldo., više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.