Nedostatak liječnika veliki je problem obiteljske medicine

Liječnici obiteljske medicine prvi su crta obrane našeg zdravlja. Kada osjetimo prve simptome ili imamo zdravstvene tegobe, njima se prvima obraćamo.

Njihova uloga u zdravstva je neprocjenjiva jer pružaju osnovnu medicinsku skrb, savjetuju pacijente, provode preventivne preglede i usmjeravaju nas prema specijalistima kada je to potrebno. Nažalost, ovaj sektor suočava se s ozbiljnim izazovima, koji značajno utječu na kvalitetu zdravstvene skrbi koju pacijenti dobivaju.

Jedan od najvećih problema je nedostatak liječnika obiteljske medicine, osobito u manjim sredinama i ruralnim područjima. Ovaj manjak rezultira preopterećenjem postojećih liječnika, što smanjuje vrijeme koje mogu posvetiti svakom pacijentu.

Prim. Josipa Rodić, dr. med., specijalistica obiteljske medicine i akupunkturistica, naglašava kako se sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj unazad 20 godina sustavno degradira i uništava.

– Unazad 20 godina u sustav javnoga zdravstva u Hrvatskoj se sustavno degradira i uništava. Amerikanizacija kuca na sva vrata. Najgori mogući sustav zdravstvene zaštite je američki sustav – onaj tko će moći platiti bilo koju dijagnostiku i liječenje će je dobiti. Kako mi to vidimo? Vidimo na način da kad izdamo uputnicu za neku dijagnostičku pretragu i lijepo pacijentu odgovorimo da nije životno ugrožen, ali on za mjesec ili dva donese nalaz iz privatne poliklinike. I kada ga pitate zašto je uopće otišao u privatnu polikliniku, onda vam on pokaže datum koji je dobio za tu pretragu u jednoj od bolnica i tu priča završava, ispričala je Rodić., više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.