Ubrzava izgradnja Zajednica koja dijeli budućnost Kine i arapskih država

„Kina će u 2026. u Kini održati drugi Kinesko-arapski summit, a vjerujemo da će to postati druga prekretnica u kinesko-arapskim odnosima.“ najavio je 30. svibnja kineski predsjednik Xi Jinping, u obraćanju na svečanosti otvorenja 10. ministarske konferencije Kine i arapskih država u Pekingu. Riječ je o najvažnijem rezultatu konferencije. Istog je dana Muhamed bin Zajed al-Najan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, na društvenim mrežama na kineskom jeziku objavio: “odnosi između arapskih zemalja i Kine imaju povijesni značaj“.

Ove se godine obilježava 20. godišnjica uspostave Foruma o suradnji Kine i arapskih zemalja. Tijekom posljednjih 20 godina kinesko-arapski odnosi izdržali su promjene međunarodne situacije i postali pozitivan primjer suradnje Jug-jug. Naročito je od prvog Kinesko-arapskog summita u prosincu 2022. na kojem je podnesena inicijativa o sveobuhvatnoj izgradnji zajednice koja dijeli budućnost Kine i arapskih zemalja za novo doba kinesko-arapska suradnja sve praktičnija. Danas inicijativa za zajedničku izgradnju Pojas i puta pokriva sve 22 arapske zemlje i donosi blagostanje za gotovo 2 milijardi građana obje strane.

Trenutno svijet ulazi u razdoblje promjena i nestabilnosti. Kina i arapske države dorasle su zadatku nacionalne obnove i izgradnje te pokazuju snažnu volju za jačanjem suradnje. Od prošle godine, arapske su države, zahvaljujući povijesnom pomirenju Saudijske Arabije i Irana i konzultacijama između Hamasa i Fataha u Pekingu shvatile da Kina dosljedno ulaže napore kako bi podržala mir i razvoj na Bliskom istoku. U takvim okolnostima, prvo zasjedanje na ministarskoj razini nakon prvog Kinesko-arapskog samita ima izvanredan značaj.

Foto: VCG

Foto: VCG

Stojeći na novom početku, koji je smjer izgradnje zajednice koja dijeli budućnost Kine i arapskih zemalja? Xi je istaknuo da Kina i arapske zemlje trebaju biti snaga za zaštitu mira i stabilnosti u svijeta te su primjer visokokvalitetne zajedničke izgradnje ‘Pojas i puta’“ i pružaju pozitivne primjere skladnog suživota različitih civilizacija i istraživanja globalnog upravljanja svijetom na ispravan način, što je u skladu sa stvarnim potrebama suradnje i razvoja Kine i arapskih zemalja, a također pokazuje smjer zajedničke izgradnje kinesko-arapske zajednice koja dijeli budućnost.

Ciljevi i program suradnje već su određeni, no pitanje je kako ih realizirati. Kina je objavila da će s arapskim zemljama na osnovu „8 zajedničkih djelovanja“ provoditi vitalne inovacije, poticati veće financijske investicije i suradnju u energetici, uspostaviti uravnoteženi reciprocitet u gospodarstvu i trgovini i pokrenuti šire kulturne razmjene. Sve će ovo će donijeti više blagostanja kineskom i arapskim narodima u smislu tehnologije, financija, proizvoda i međuljudskih razmjena.

Na novom početku novog doba, Kina i arapske zemlje trebaju praktično djelovati i otvoriti još sjajnijih sljedećih 20 godina kinesko-arapske suradnje, čime će svijetu punom promjena i nereda doprinijeti stabilnošću i izvjesnošću.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.