U rješavanju palestinskog pitanja, pravda se ne može uvijek zanemarivati

Foto: VCG

Tridesetog svibnja, dok Izrael nastavlja vojnu akciju u pojasu Gaze, u Pekingu, udaljenom tisućama kilometara, na 10. zasjedanju na ministarskoj razini Foruma o kinesko-arapskoj suradnji objavljeno je Zajedničko priopćenje Kine i arapskih zemalja o palestinskom pitanju, u kojem je odaslana pravedna poruka za što ranije okončavanje sukoba u Gazi i sveobuhvatno, pravedno i dosljedno rješavanje palestinskog pitanja.

U okolnostima u kojima palestinsko-izraelske napetosti sve više izmiču kontroli, na 10. zasjedanju na ministarskoj razini Foruma o kinesko-arapskoj suradnji odaslana je snažna poruka kojom je izražena odlučna potpora Palestincima u obnovi legitimnih nacionalnih prava, što je privuklo veliku pozornost međunarodne zajednice.

„Rat se ne smije beskrajno nastaviti, pravda se ne smije uvijek zanemarivati, a rješenje s dvije države više ne može trpjeti nikakvo oklijevanje.“ – stav je koji je kineski predsjednik Xi Jinping izrazio u uvodnom obraćanju na svečanosti otvorenja konferencije, osvojivši široku podršku. Ahmed Aboul Gheit, glavni tajnik Arapske lige rekao je da arapske države visoke cijene to što Kina u palestinskom pitanju uvijek podržava pravedan stav i Arapska liga je spremna s Kinom ulagati napore u postizanje prekida vatre i primirja, smirivanje napetosti i konačno rješavanje palestinskog pitanja.

U Zajedničkom priopćenju izdanom nakon konferencije, Kine i arapske države osudile su agresiju Izraela na Palestince i zatražile usvajanje obvezujuće rezolucije od Vijeća sigurnosti, kako bi se odmah realizirao sveobuhvatan i trajan prekid vatre, zaustavilo prisilno preseljenje palestinskih građana i osigurala dostava potrepština za pomoć Pojasu Gaze. U zajedničkoj izjavi ponovljeno je kako je rješenje s dvije države jedino prikladno rješenje palestinskog pitanja i predstavlja opći konsenzus međunarodne zajednice.

Foto: VCG

Foto: VCG

Potrebno je istaknuti da je nerješavanje palestinskog pitanja posljedica opstrukcije SAD-a i pojedinih zapadnih zemalja. Radi domaćih političkih potreba i globalne strategije, SAD pristrano podržava Izrael i više je puta uložio veto prilikom usvajanja nacrta rezolucije o prekidu vatre između Palestina i Izraela te Izraelu dostavlja ogromnu količinu vojne pomoć, što je odvelo mirovni procesna Bliskom istoka u pogrešan smjer.

Palestinsko-izraelski sukob koji se traje dan danas, pravi je ispit za moral čovječanstva i međunarodna zajednica mora praktično djelovati. Kao velika sila koja spremna preuzeti odgovornost prema svijetu, Kina će nastaviti odlučno stajati uz arapske zemlje i voditi se pravednošću, kako bi se što prije postigao trenutan i bezuvjetan prekid vatre i sveobuhvatno, pravedno i konačno rješavanje palestinskog pitanja te kako bi Bliski istok koji je često zahvaćen ratnim zbivanjima dočekao pravi mir.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.