Sprečavanje tuče je nemoguće, treba ulagati u obranu od tuče

Vodene bujice, snažno nevrijeme, tuča, potopljene ulice, pijavica odnijeli su i jedan ljudski život. Tako je bilo proteklih dana u nekim dijelovima Hrvatske, a onda opet sunce, visoke temperature, pa opet kiša, meteoalarmi.

Što nas očekuje u idućim danima, ali i kakvo će nam biti ovo ljeto rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Dunja Plačko Vršnak iz DHMZ-a.

– Zahtjevno je ljeto pred prognostičarima jer učestala izmjena i toplih i hladnih razdoblja, ali i količina vlage. To je potencijal za jači razvoj oblaka, grmljavinska nevremena, ali to je postala naša stvarnost, rekla je Plačko Vršnak.

Dodaje da kada se osvrnemo unatrag, ovo proljeće nije bilo toliko neobično, ali, kako kaže, možemo se sjetiti sredine travnja gdje smo imali temperature od 30 Celzijevih stupnjeva, ali onda smo imali temperaturu oko ili niže od prosjeka.

– Ovo je proljeće bilo onakvo kakvo bi trebalo biti, govori.

Ističe kako je istina da je u proteklih godinu dana u Hrvatskoj nije bilo mjeseca koji je bio oko prosjeka ili hladniji.

– Na Varaždinskom području je svibanj prošle godine bio malo hladniji od prosjeka, a sve dalje temperatura je bila iznad prosjeka, rekla je.

Osiguranja će postati dio troška na koji moramo računati.

DHMZ je jedina nacionalna meteorološka služba u Europi koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom zbog djelovanja na tuču.

– Postoje generatori koji se pale i dolazi do isijavanja srebrovog jodida koji dolazi u oblak u kojem već postoje čestice kondenzacije. Puno više je tada kondenzacijskih čestica u oblaku. One djeluju tako da zrna potencijalne tuče u oblaku postanu sva manja, te da i ako padne tuča ona bude sitnijeg zrna, govori.

Dodaje kako znanstvena zajednica nije dala potvrdu da to stvarno daje učinak.

– Budućnost Hrvatske je ulaganje u obranu od tuče, a to su mreže, izdvajanje za osiguranje usjeva i imovine. Sprečavanje tuče je nemoguće, naglasila je Plačko Vršnak.

Naglasila je kako je u sljedeća 3 mjeseca izgledno da će temperature biti iznad prosjeka., stoji u objavi na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.