Kina unapređuje pomorsko gospodarstvo, globalno pomorsko upravljanje: službeno

Foto: VCG

Kina je zabilježila novi napredak u razvoju svog pomorskog gospodarstva i unaprijedila suradnju i partnerstvo u međunarodnom pomorskom upravljanju, izjavio je resorni dužnosnik u subotu.

Zemlja ulaže stalne napore u poboljšanje zaštite i razvoja morskih resursa, rekao je Sun Shuxian, zamjenik ministra prirodnih resursa i šef Državne uprave za oceane, na svečanosti u Xiamenu, istočnokineskoj pokrajini Fujian, povodom obilježavanja Svjetskog dana oceana.

Službeni podaci pokazuju da je kinesko pomorsko gospodarstvo činilo oko 8 posto njezinog BDP-a tijekom razdoblja 14. petogodišnjeg plana (2021.-2025.). U 2023. gospodarski agregat kineske pomorske industrije dosegnuo je 9,9 trilijuna juana (oko 1,39 bilijuna američkih dolara), igrajući ključnu ulogu u stabilizaciji gospodarskog rasta.

Kako bi promicala razvoj morske zajednice sa zajedničkom budućnošću, Kina je potpisala sporazume o suradnji s više od 50 zemalja i međunarodnih organizacija, rekao je zamjenik ministra.

U budućnosti, Kina će unaprijediti izgradnju Pomorskog puta svile 21. stoljeća, olakšati dubinsku bilateralnu i multilateralnu suradnju s obalnim zemljama i u potpunosti sudjelovati u formuliranju i provedbi mehanizama i pravila za međunarodno pomorsko upravljanje, rekao je Sun.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.