30. godišnjica početka blokade međunarodnih zaštitnih vojnih snaga UN-a (UNPROFOR)

Zajednica povratnika hrvatskoga Podunavlja organizira obilježavanje 30. godišnjice početka blokade međunarodnih zaštitnih vojnih snaga UN-a (UNPROFOR), koja je započela u Osijeku na kontrolnim točkama u Nemetinu i na Biljskoj cesti, tematskom tribinom koja će se održati u ponedjeljak 1. srpnja 2024. godine u velikoj dvorani Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku, Strossmayerova 58 s početkom u 11,00 sati.

Na tribini će, nakon prikazivanja serije izvješća HTV-a o blokadama diljem Hrvatske, govoriti:
dr. sc. Ivan Živić – institut Ivo Pilar “Demografska i prognanička slika toga vremena;
dr. sc. Ana Holjevac Tuković – Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata: “Stanje u RH i hrvatskom Podunavlju prije i nakon blokade;
prof. dr. sc. Ivica Kostović , tadašnji potpredsjednik Vlade RH, “Odnosi vlade RH i Zajednice prognanika”;
prof. dr. sc. Ante Nazor – Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata: “Izvori o akciji Zajednice prognanika – blokada UNPROFOR-a, te mogućnosti znanstvenog istraživanja toga događaja”
Sudionici akcije blokade – svjedočenja o iniciranju, organizaciji i tijeku blokade: (Radoslav Bobanović – Polača, Štefica Krstić – Sarvaš, Mato Šimić tadašnji predsjednik ZPH, Nada Arbanas – tadašnja pročelnica Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice u Osijeku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.