Najavljeno obilježavanje Dana osječkih branitelja

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin u srijedu je najavio održavanje i obilježavanje ovogodišnjeg Dana osječkih branitelja, kao i Dana 106. brigade Zbora narodne garde i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

Tako će u petak, 28. lipnja u 10 sati biti održana Sveta misa u osječkoj konkatedrali za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Nakon toga, u 18 sati će započeti okupljanje svih sudionika svečanoga mimohoda na trgu Ante Starčevića. Mimohod će krenuti s Trga u 18 i 30 sati Ribarskom ulicom do Promenade, zatim do Pješačkoga mosta, a potom se prelazi na lijevu obalu Drave sve do Kapelice Kraljice mira gdje će se u 19 i 15 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i sve stradalnike Domovinskoga rata.

„Ono što želim istaknuti je, kako grad Osijek, u svemu što radi podržava udruge proistekle iz Domovinskoga rata te općenito podržava hrvatske branitelje. Iznimno poštujemo i uvažavamo sve ono što su hrvatski branitelji i dragovoljci Domovinskoga rata učinili za nas, ali i za sve buduće generacije. Bez hrvatskih branitelja grad Osijek ne bi bio „Nepokoreni grad“ stoga želim izraziti zahvalnost i počast svima onima koji su dali svoje živote, ali i onima koji su s nama ovdje. Hvala na doprinosu na svemu onome što ste dali za svoj grad, a u konačnici i za svoju domovinu.“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Iako će se glavni program održati u petak, obilježavanje kreće već u srijedu održavanjem tradicionalnog maratona.

„Obilježavanja kreće već danas navečer u 18 sati kada će 50 maratonaca iz pravca Ćelija do Osijeka, tj. do Crvenog fiće otrčati maraton. Tako je i Crveni fićo vraćen na svoje mjesto nakon što je neko vrijeme bio na restauraciji. Ujedno mogu najaviti da će i članovi Kohorte sudjelovati u mimohodu, a nakon polaganja vijenaca članovi Kohorte i naš gradonačelnik Ivan Radić otkrit će spomen ploču u čast poginulih pripadnika Kohorte u Domovinskom ratu. U mimohodu će sudjelovati pripadnici Hrvatske vojske, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, carine, civilne zaštite, javne vatrogasne postrojbe, svi građani, kao i umirovljenici te članovi Kohorte.“, rekao je Jurica Tolj, predsjednik gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge.

Dubravko Pancić, predsjednik Udruge 106. brigade zbora narodne garde Republike Hrvatske, najavio je razne aktivnosti i događaje koje će udruga provesti u sklopu obilježavanja, a osobito potpisivanje Sporazuma o suradnji s Udrugom dragovoljaca-veterana DR HVO iz podružnice Orašje i veterana UCK Mitrovica iz Kosova.

Predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika rata Osječko-baranjske županije Antun Blažević naglasio je kako se sve više građana, a posebno mladih priključuje obilježavanju te je još jednom pozvao sve sugrađanke i sugrađane da se priključe mimohodu kako bi se iskazala počast i zahvala svim hrvatskim braniteljima koji su branili Osijek.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.