Slavonska lađarska tradicija na jezeru Borovik

Na predivnom jezeru Borovik kod Đakova održan je 4. Kup Borovik, jedinstveni veslački događaj koji okuplja ekipe iz cijele Hrvatske (a ove godine se pridružila i ekipa iz Srbije). Sportski spektakl, inspiriran poznatim “Maratonom lađa”, okupio je mnoge zaljubljenike u veslanje i slavonsku tradiciju, a ciljem je prošlo 13 muških i 7 ženskih ekipa, što je oko rekordnih 300-tinjak natjecatelja koji su svoje snage odmjerili na stazi dugoj 9 km za muškarce te 5 km za žene.

Ovaj događaj, koji je započeo 2021. godine, dio je projekta „Razvoj i unapređenje outdoor turističkih proizvoda na području Đakovštine – aktivnosti na jezerima i ostale outdoor aktivnosti” koji se realizira uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Ukupni poredak u obje kategorije:

Muška kategorija:

 1. Udruga lađara Zagreb
 2. Udruga lađara Gusari – Komin
 3. Udruga lađara općine Slivno
 4. Argonauti Bjelovar
 5. Udruga Lađara Sisak
 6. Udruga lađara Zagreb 2
 7. Sportsko-veslačka udruga Đakovo
 8. KUU Škrapa Momići Kula Norinska
 9. Udruga lađara Marsonia
 10. Udruga lađara Sisak 2
 11. Lađari Šumari – hšdo Bjelovar
 12. HKUD Vladimir Nazor- Salašari somoborski
 13. ACO građevinski elementi DOO Sesvete

Ženska kategorija:

 1. Udruga lađara Zagreb (žene)
 2. MUP RH Lađarice u plavom Zagreb
 3. Sportsko-veslačka udruga Đakovo (žene)
 4. Udruga Lađarica Sisak
 5. Udruga Sparte Bjelovar
 6. Udruga lađara Marsonia (žene)
 7. Udruga Vinkovačke lađarice

Treću godinu zaredom, Udruga lađara Zagreb trijumfirala je na Lađarskom kupu Borovik, a ove godine pobijedili su i u ženskoj utrci, čime su potvrdili svoju dominaciju u ovom natjecanju. Na drugom mjestu našla se Udruga lađara Gusari – Komin, koja je do samog cilja bila u borbi za prvo mjesto sa Zagrebom. Unatoč tome što su na trenutke bili vodeći, problem s parićem tijekom zadnjeg okreta ih je spriječio da zadrže prednost. Treće mjesto osvojila je Udruga lađara općine Slivno, potvrdivši tako kontinuitet dobrih rezultata na lađarskim kupovima.

Pobjednicima su pripali pobjednički štitovi i medalje, koje su uručili zamjenik župana s ovlastima osječko-baranjskog župana Mato Lukić, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, načelnik općine Drenje Slavko Dešić, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka te direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Borko.

Utrke su popraćene i izravnim prijenosom na YouTubeu, a prenosit će se idućih dana i na Sportskoj televiziji. Kup Borovik 2024 još jednom je potvrdio važnost očuvanja i promoviranja slavonske lađarske tradicije. Ovaj događaj ne samo da je okupio sportaše i ljubitelje veslanja, već je i dodatno promovirao jezero Borovik kao atraktivnu turističku destinaciju.

Pokrovitelji Kupa Borovik su, uz Hrvatsku turističku zajednicu, Grad Đakovo, Osječko – Baranjska županija i Turistička zajednica Osječko – baranjske županije. Ova manifestacija dio je većeg projekta u koji je uključeno 9 općina Đakovštine kroz održavanje drugih outdoor manifestacija, infrastrukturnih i logističkih aktivnosti na različitim lokacijama, a organizatori su posebno ponosni na suradnju sa SVU Đakovo jer projekt polučuje ekonomske rezultate –gotovo svi smještajni kapaciteti su za 29. lipnja u Đakovu bili popunjeni.

Pripremio: Ivan Gurdon

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.