Javnost isključena sa suđenja Marku Smažilu za ubojstvo Mihaele Berak

Na osječkom Županijskom sudu u četvrtak je počelo suđenje osječkom policajcu Marku Smažilu, osumnjičenom za ubojstvo 21-godišnje studentice Mihaele Berak, u rujnu prošle godine, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka.

S obzirom da će se tijekom suđenja ispitivati detalji osobnog života žrtve zamjenica osječkog Županijskog državnog odvjetnika Jasmina Bošnjak predložila je da se javnost isključi iz praćenja rasprave, radi zaštite osobnog života i dostojanstva žrtve, s čime se suglasila i obrana.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog te isključilo javnost s rasprave i prije čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svjedoke koji će biti ispitani o okolnostima prije ubojstva, a koje se odnose na osobni i obiteljski život žrtve.

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke “HS-9” ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrjelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, uslijed koje je Mihaela Berak umrla na mjestu zločina.

Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora., više pročitajte na hrt.hr.

REAKCIJA UDRUGE ADELA NA SUĐENJE MARKU SMAŽILU
Današnja odluka Županijskog suda u Osijeku da makne javnost sa suđenja ubojici Marku Smažilu pod izlikom zaštite žrtvinog obiteljskog života, uz pomoć suca Mladena Radičevića koji u karijeri već ima ridikuloznu presudu, je pranje krvi s ruku osječke policije i kompletnog nefunkcionalnog sustava. Udruga Adela podržava uklanjanje javnosti sa svjedočenja o intimnom životu Mihaele Berak, ali se ostatak suđenja za kojega se nadamo da se neće temeljiti na njezinom intimnom životu, moralo ostaviti otvorenim za javnost.
Suđenje Marku Smažilu je ujedno suđenje i osječkoj i hrvatskoj policiji, ali i čitavom sustavu. Jer, na mjesto policajca je zaposlen čovjek koji očito nije bio sposoban za taj posao, koji je opasan po zajednicu. Osječka policija je čitav slučaj htjela zataškati, možda čak ne zbog samog Smažila nego zato jer su htjeli prikriti da je taj čovjek, iako nesposoban za taj posao, zaposlen preko veze. Država danas ulaže u obvezni vojni rok i militarizaciju društva umjesto da ulaže u policiju i sigurnost građana jer tada ne bi morali zapošljavati osobe poput Smažila koji je isto tako žrtva sustava., stoji u priopćenju udruge Adela.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.