Kineska medijska skupina objavila je popis 10 vodećih međunarodnih priča u 2019. Od prekomorskih posjeta predsjednika Xi Jinpinga i diplomatskih događaja u zemlji do trenda usporavanja globalne ekonomije, provjerite cijeli popis.

1. Xi Jinpingova 7 međunarodnih posjeta i 4 glavna diplomatska događaja u zemlji

Predsjednik Xi Jinping boravio je u sedam inozemnih posjeta Aziji, Europi i Latinskoj Americi, uključujući 19. samit Šangajske organizacije za suradnju u glavnom gradu Kirgizije, Bishkek, pet samita Konferencije o interakciji i izgradnji povjerenja u Aziji u Tadžikistanu i 14. samit grupe 20 u Osaki u Japanu.

2. Kineska ekonomija zadržala je stalan rast uslijed globalnog usporavanja

Međunarodni monetarni fond (MMF) 15. listopada smanjio je svoje globalne izglede za rast za 2019. godinu na tri posto u novoobjavljenom Svjetskom gospodarskom izgledu, najnižoj stopi od financijske krize 2008. godine.

3. SAD i Rusija povukle su se iz INF-a

2. kolovoza Sjedinjene Države najavile su povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim silama srednjeg dometa (INF), šest mjeseci nakon što su formalno pokrenule sporazum o odustajanju od sporazuma, optužujući Moskvu za kršenje uvjeta, što je Rusija negirala.

4. Zastoj oko Brexita

Bivša britanska premijerka Theresa May najavila je svoju ostavku 24. svibnja zbog neuspjeha pregovora o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije. Parlament je tri puta odbacio prijedlog zakona o Brexitu i službeno je podnio ostavku na mjesto čelnika Konzervativne stranke 7. lipnja.

5. Nova geopolitička karta za Bliski Istok

Turska se složila s Rusijom uspostaviti “sigurnu zonu” duž granice sa sjeveroistokom Sirije kako bi uklonila kurdske trupe YPG-a 30 km od granice i zajedničke patrole unutar 10 km tog područja.

6. Objavljena prva slika crne rupe

10. travnja objavljena je prva slika crne rupe u povijesti koja je označila povijesni napredak u astrofizičkim istraživanjima.

7. Poginuo sudar Ethiopian Airlinesa, prizemljen Boeing 737MAX

Ukupno 157 putnika i posade poginulo je kada se 10. ožujka u Adis Abebi srušio Boeing 737 MAX Ethiopian Airlines. Bila je to druga velika nesreća Boeinga 737 MAX, nakon pada aviona indonezijskog putničkog zrakoplova Lion Air u listopadu 2018. poginulo je 189 ljudi.

8. Razine stakleničkih plinova ne pokazuju “znakove usporavanja”

Koncentracija stakleničkih plinova odgovorna za izazivanje globalnog zagrijavanja “dosegla je još jedan rekordni maksimum” i otvorila put intenzivnoj klimatskoj krizi u narednim godinama, upozorila je 25. studenog Svjetska meteorološka organizacija.

9. Afričko kontinentalno područje slobodne trgovine kreće se naprijed

Operativna faza Sporazuma o afričkom kontinentalnom području slobodne trgovine službeno je pokrenuta 7. srpnja na 12. izvanrednom samitu šefova država i vlada Afričke unije u Niameyu, glavnom gradu Nigera, a zakazan je za srpanj 2020. godine.

10. Katedrala Notre Dame zapalila se

Požar u katedrali Notre Dame u Parizu 15. travnja oštetio je zgradu i pokrenuo međunarodne brige za očuvanje, održavanje i popravak mjesta Svjetske baštine. Kina i Francuska potpisale su u studenom dokument o suradnji kako bi pomogli kineskim stručnjacima da sudjeluju u obnovi katedrale Notre Dame.

izvor: CRI

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.