Kako se 2019. bliži kraju, gledamo unatrag na najveće novinske priče u Kini ove godine. U 70 godina je Narodna Republika Kina prošla dug put u unapređenju upravljanja i života ljudi, istovremeno gradeći zajednicu koja dijeli budućnost za čovječanstvo. Donosimo 10 vodećih kineskih priča za 2019. Kineske medijske grupe.

1. NRK proslavila 70. rođendan

Narodna Republika Kina je 1. listopada obilježila 70 godišnjicu osnutka. Kineski predsjednik Xi Jinping se obratio paradi za Nacionalni dan na Trgu Tian’anmen gdje se više od 200 000 vojnika i civila pridružilo slavljeničkim aktivnostima u Pekingu.

2. Ključni partijski sastanak objavio nacrt za unapređenje upravljanje

Od 28. do 31. listopada je u Pekingu 19. Centralni komitet Komunističke partije Kine (KPK) održao četvrtu plenarnu sjednicu. Plenum je usvojio odluku Centralnog komiteta KPK o nekim velikim pitanjima koja se tiču pridržavanja i unapređenja sustava socijalizma s kineskim značajkama te unapređenja modernizacije kineskog sustava upravljanja.

3. Članovi KPK pozvani da “ostanu vjerni osnivačkoj misiji”

Centralni komitet Komunističke partije Kine (KPK) je od lipnja pokrenuo obrazovnu kampanju radi naglašavanja osnivačke partijske misije među članovima.

4. Kinesko gospodarstvo održalo stabilan rast

Suočavajući se sa silaznim pritiskom globalnog gospodarskog usporavanja je Kina u 2019. održala rast BDP-a od između šest i 6,5%, jedan od najbržih među velikim gospodarstvima.

5: Kina ugostila četiri velika događaja

S posvećenošću pridržavanju međunarodnog poretka i izgradnji zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo je Kina ostvarila novo područje na diplomatskom frontu 2019.

6. Posebna upravna regija Makao proslavila 20 obljetnicu povratka domovini

Posebna upravna regije Makao je 20 prosinca proslavila 20 obljetnicu povratka domovini. U govoru na okupljanju za obilježavanje prigode je kineski predsjednik Xi Jinping pohvalio domoljublje kao razlog za uspješnu praksu Makaa u principu “jedna zemlja, dva sustava”.

7. Nova pekinška zračna luka počela s radom

Međunarodna zračna luka Peking Daxing je službeno otvorena 25. rujna. Nova zračna luka, smještena u predgrađu Pekinga, je druga međunarodna zračna luka kineskog glavnog grada i zrakoplovni centar svjetske klase.

8. Kineska ženska odbojkaška ekipa osvojila FIVB-ino Svjetsko prvenstvo 2019.

Kineska ženska odbojkaška ekipa je 28. rujna u Osaki u Japanu ostvarila ranu pobjedu protiv Srbije i osigurala 5. naslov na FIVB-inom Svjetskom prvenstvu, nakon čega je dovršila turnir s 11 uzastopnih pobjeda.

9. Chang’e-4 sletjela na udaljenu stranu mjeseca

Kineska sonda Chang’e-4 je prvi put u ljudskoj povijesti 3. siječnja u 10:26 prijepodne sletjela na udaljenu stranu Mjeseca. Bilo je to do sad prvo slijetanje svemirske letjelice na taj neistraženi teritorij.

10. Kina ušla u 5G doba

Kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) je izdalo 5G licence za komercijalnu uporabu, označavajući skužbeni ulazak kinee u 5G doba. Trenutno Kina ima više od 130 000 5G baznih postaja u uporabi, s više od 10 milijuna pretplatnika na 5G usluge tri najveća pružatelja telekomunikacijskih usluga u zemlji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.