Molierova komedija “Škola za žene” premijerno će biti izvedena u petak, 31. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Posveta je to tragično preminulom glumcu Aleksandru Bogdanoviću koji je trebao igrati Arnolpha, a glavnu je ulogu hrabro preuzeo Ivan Ćaćić.

Ovo je, s obzirom na proces stvaranja i tragične okolnosti, predstava koju je bilo gotovo nemoguće i istodobno nužno završiti i postaviti na scenu, naglasili su svi. Ulogu Arnolpha pripremao je Aleksandar Bogdanović, a premijera je bila planirana za sredinu siječnja. No, krajem prosinca dogodila se prometna nesreća u kojoj je Bogdanović teško ozlijeđen, a od posljedica je preminuo 25. prosinca. Glavnu je ulogu preuzeo Ivan Ćaćić kojem su kolege i kazalište iznimno zahvalni, a on je dokazao profesionalni odnos pun ljubavi prema prijatelju.

Svi sudionici najavne konferencije za novinare posebno su naglasili “nastajanje komične stvari u tragičnom trenutku”, za što je trebala kreativna ljubav i energija.

Kako je istaknuo redatelj Nikola Zavišić, ovo nije klasični Moliere, publika može očekivati puno smijeha, poetskih slika koje su povremeno strašne, a između smijeha i straha je ono što je ključ priče – položaju žene u 17. stoljeću i danas. Koliko se toga promijenilo, može li žena odlučivati o svom životu, ima li li pravo na obrazovanje, što je to mizoginija, muški šovinizam – teme su koje propituje ova predstava. Pristup je humorističan, iako pomalo i mračan. Arnolphe je strašni mučitelj koji misli da to nije pa je potrebno mučitelje osvijestiti da su mučitelji. Možda je to rješenje i u današnje vrijeme, osvijestiti probleme koje stvaramo.

Muškarci mogu naučiti, kaže Zavišić, da trebaju pustiti žene na miru i da ne planiraju s njima od njihovog rođenja nešto što one ne žele. Ako se to dogodi, bit će izvrgnuti ruglu i kao u slučaju Arnolpha, stvoriti od Agnes zrcalni dio sebe, a taj će im se odraz otrgnuti i nestati s druge strane.

Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.