U Pekingu su se 16. veljače istovremeno dogodila dva događaja. Prvi je dolazak ekipe stručnjaka koju je poslala Svjetska zdravstvena organizacija u Peking. Stručnjaci su se susreli s kolegama iz nadležnih kineskih organa i zajedno ulažu napore u jačanje prevencije i kontrole epidemije. Drugi događaj je polazak robnog ekspresnog vlaka između Kine i Europe, koji je s 41 kompleksnim kontejnerom robe krenuo iz Zhengzhoua, glavnog grada pokrajine Henan, za srednju Aziju. Kineska ekspresna željeznička linija iz Zhengzhoa je službeno normalizirana.

Dolazak stručnjaka SZO-a i polazak ekspresnog vlaka pokazuju kako Kina, držeći se principa otvorenosti i transparentnosti, surađuje s međunarodnim zajednicom u jačanju prevencije i kontrole epidemije i istovremeno se trudi obnoviti normalne gospodarske i društvene djelatnosti. To nema samo svrhu zaštite blagostanja svojih građana, već i širih svjetskih interesa. Sve ovo je također dokaz da tzv. “odvajanje” koje priželjkuju pojedinci postaje šala.

Prema najnovijim podacima od 17. veljače, u kontinentalnom djelu Kine već 14. dan zaredom pada broj novopotvrđenih slučajeva izvan pokrajine Hubei. Trenutno stopa potvrđenih zaraženih slučajeva izvan Kine iznosi manje od 1% cjelokupnog broja slučajeva. Kao što je rekao Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a, Kina suzbija širenje od epicentra, zbog čega je platila ogromnu cijenu, ali i osvojila dragocijeno vrijeme za cijeli svijet. Kako je istaknuo, s obzirom da se trenutno 99% slučajeva nalazi u Kini, epidemija je u velikoj mjeri još uvijek hitni događaj za javno zdravstvo jedne zemlje, odnosno Kine.

Ljudi su vidjeli kako su početnoj fazi epidemije SAD prve povukle svoje osoblje iz Konzulata u Wuhanu te ignorirajući prijedloge SZO-a, provele sveobuhvatne restriktivne mjere za ulazak kineskih građana. Pojedini zapadni mediji i političari neprestano objavljuju lažne izjave kritizirajući kineske napore u suzbijanju epidemije i čak opet zagovaraju “odvajanje” od Kine.

Nakon udaraca Ebole, MERS-a, gripe H1N1 i drugih teških epidemija, zar ovi zagovornici teorije “odvajanja” još uvijek ne razumiju da su rizici javnog zdravstva sami po sebi zajednički izazov cijelog čovječanstva! Suočavajući s epidemijom, ako previše istaknemo interese svoje države ili umjetno napravimo “učinak izoliranog otoka” ili ako se ponašamo sa sebičnim političkim namjerama, ne možemo se sačuvati, već ćemo upravo suprotno, pogoršati situaciju. Isto tako će cijelo čovječanstvo snositi posljedice klimatskih promjena.

Bivši ministar financija SAD-a Henry Paulson već je u 2009. upozorio na opasnost “Teorije odvajanja”. Istaknuo je da ako se “odvojimo” u gospodarstvu, nećemo moći zajedno reagirati na zajedničke izazove poput nuklearnog širenja, klimatskih promjena, globalnih epidemija te drugih prijetnji globalnoj stabilnosti. Kada se osvrnemo, moramo reći da njegovo predviđanje ima veliku viziju.

Do ovog trenutka je već više od 160 zemalja i dužnosnika međunarodnih organizacija izrazilo suosjećanje i podršku Kini. Vlade i narodi iz nekoliko desetina zemalja su pružili materijalne pomoć. Treba istaknuti da, iako su pojedini američki političari objavili neodgovorne izjave, to nije smetalo da društveni krugovi u SAD-u izraze dobre želje za Kinu.

Epidemija ne poznaje državne granice. “Teorija odvajanja” se suprotstavlja globalnom konsenzusu. Ujedinjenjem, suradnjom i odbacivanjem predrasuda i mržnje će čovječanstvo ranije dočekati dan pobjede.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.