Kineski navigacijski sateliti BeiDou (BDS) s visokom preciznošću iz svemira pomažu zemlji u borbi protiv epidemije bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).

Kada je Kina gradila dvije improvizirane bolnice – Huoshenshan (Planine Boga vatre) i Leishenshan (Planina Boga groma) u Wuhanu, epicentru epidemije, oprema temeljena na navigacijskom satelitskom sustavu BeiDou je pružila uslugu visoko preciznog pozicioniranja i ubrzala gradnju.

Bespilotne letjelice temeljene na sustavu BeiDou su upotrijebljene za prskanje dezinfekcijskih sredstava. Policija u Ruichangu u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangxi upotrebljava bespilotne letjelice temeljene na BeiDou sustavu za patroliranje mjestima s gužvom kako bi spriječila intenzivne kontakte između ljudi.

Kinesko Ministarstvo prometa je kroz BDS terminale poslalo informacije o prevenciji epidemije i prometnim uslugama prema više od 6 milijuna vozila i pružilo usluge za prijevoz hitnih materijala za područja najviše zahvaćena epidemijom.

Kina je tijekom 1990-ih počela graditi svoj navigacijski sustav, nazvan prema kineskom terminu za sazviježđe Veliki medvjed, te je 2012. počela usluživati i regiju Azije i Pacifika.

S nadograđenim mogućnostima za inteligentne operacije i održavanje sustava BDS-3 pruža stabilne i točne usluge, postižući točnost pozicioniranja bolju od pet metara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.