U sjedištu Obrtničke komore Osječko baranjske županije održan je okrugli stol o stanju i problematici obrtništva u Županiji. Broj otvorenih obrta raste brže od nacionalnog prosjeka, a razlog je tome, istaknuto je, veća potražnja za proizvodima i uslugama i porezne olakšice.

“Prošle godine u Hrvatskoj je otvoreno 9 tisuća obrta više nego godinu ranije”, rekao je predsjednih Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajac. Prema njegovim riječima razlog tome je uz ostalo i inzistiranje Obrtničke komore da paušalne obveze do 300 tisuća kuna ne moraju ući u sustav PDV-a. Ono što muči obrtnike je i prenormiranost zakonima koji u previše pojedinosti određuju kako postupati. “Moraju se micati barijere da nam poslovanje bude jednostavnije, no istodobno zakon se mora dosljedno provoditi”, rekao je Ranogajac. Govoreći o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo, istaknuo je da se posljedice već osjete, a posebno u dijelu koji se odnosi na prijevoznike, tako da je Obrtnička komora Vladi uputila zahtjev da naknada za izostanak s posla mora biti u stopostotnom iznosu, a dodatne zahtjeve prema Vladi komora će uskoro objaviti.

“U Osječko baranjskoj županiji bilježimo rast obrtništva za 10,9 posto što je nakon dužeg vremena da smo iznad nacionalnog prosjeka koji iznosi 8,6 posto”, rekao je predsjedik županijske Obrtničke komore Darko Knežević koji je istaknuo da je rastu pridonijela činjenica da su gradovi i županije shvatili da ulaganje u gospodarstvo i obrtništvo nema alternativu, te da je posljedica toga stalni povrat vrijednosti. Knežević očekuje da se neće dogoditi kriza kao prije desetak godina, a jamstvo su i potpisani višegodišnji ugovori. Rastu broja novih obrta najviše su pridonijele uslužne djelatnosti naslonjene na građevinu koja je i glavni pokretač gospodarstva u ovom trenutku, zaključio je Knežević.

  • izvor Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.