U provedbi je Interreg projekt CBC Cluster – ” Razvijanje održivih prekograničnih klastera”, koji je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Interreg – IPA CBS Hrvatska-Srbija 2014-2020, a na kojemu je Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. jedan od partnera.

Cilj projekta stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj  radnog potencijala i zapošljavanja u  malim i srednjim poduzećima u industrijama na ciljanom području – papirna industrija i strojarstvo u Belišću i poljoprivreda u Somboru. Projekt će uspostaviti snažniju prekograničnu suradnju između industrije, tijela lokalne uprave, fakulteta i lokalnog  civilnog društva i na taj način ojačati rast, potencijal za zapošljavanje i inovacije lokalnih MSP-a. Kroz projekt stvoriti će se dva zajednička prekogranična klastera – jedan u sektoru poljoprivrede i primijenjene nove tehnologije u poljoprivredi u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i strojarstva u Belišću. Tijekom ovog projekta osim klastera, uvest će se inovativno mobilno i internetsko rješenje te će se razviti web-alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi u prekograničnoj regiji te opremiti i prilagoditi dvije zgrade za prekogranične svrhe klastera. Glavna ciljna skupina za ovaj projekt su mala i srednja poduzeća i organizacije za potporu poslovanju, ali i lokalna uprava, fakulteti, interesne skupine i opća javnost. Ovaj projekt olakšati će i značajno poboljšati suradnju i trgovinu između navedena dva područja, omogućiti privlačenje novih investicija, osigurati će malim i srednjim poduzećima da sklapaju partnerstva s dobavljačima komplementarnih ponuda kao što će stvoriti preduvjete za prilagodbu poslovanja na prekograničnom području između EU i ne EU zemlje.

Uloga osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS u ovom projektu je poduprijeti razvoj klastera kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zapravo u poduzetničkom inkubatoru BIOS-a, ali i cjelokupnoj prekograničnoj regiji za potporne aktivnosti za male i srednje poduzetnike, a vezane uz edukacijske programe, razvoj prostornih kapaciteta, i sve ostalo što bi pomoglo poduzetnicima koji će biti članovi klastera i oni koji to neće biti, ali im treba potpora u njihovom daljnjem razvoju.

Video reportaža:

Voditelj projekta:

Grad Sombor

Partneri:

Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o.

Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek

Poduzetnički inkubator BIOS

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED

Ukupan budžet projekta : 1 102 472,76 €

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.