Kina će pružiti 2 milijarde američkih dolara kroz dvije godine radi pomoći u odgovoru na COVID-19 i gospodarskom i društvenom razvoju u pogođenim zemljama, naročito zemljama u razvoju, rekao je u ponedjeljak kineski predsjednik Xi Jinping.

Xi je navedeno izjavio na otvorenju 73. sjednice Svjetske zdravstvene skupštine putem video veze na poziv generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacija Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Kina kao odgovornost shvaća ne samo osiguranje života i zdravlja valstitih građanja, već također globalnog javnog zdravstva, rekao je Xi u obraćanju, pozivajući na izgradnju globalne zajednice zdravlja za sve.

Osim 2 milijarde američkih dolara vrijednog paketa pomoći, kineski predsjednik je također najavi da će Kina raditi s UN-om na uspostavi skladišta i središta za globalnu humanitarnu reakciju u Kini.

Kina će uspostaviti suradnički mehanizam za bolnice kako bi se uparile s 30 afričkih bolnica i ubrzale izgradnju afričkih središta za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi taj kontinent povećao pripremljenost za bolest i kontrolne kapacitete, dodao je.

Razvoj i distribucija cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Kini, kada bude dostupno, će biti globalno javno dobro, što će biti doprinos Kine osiguravanju dostupnosti i pristupačnosti cjepiva u zemljama u razvoju, rekao je Xi.

Predsjednik Xi je također istaknuo da će surađivati s ostalim članicama G20 na provedbi Inicijative za obustavu plaćanja dugova za najsiromašnije zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.