U poznatom britanskom medicinskom časopisu The Lancet je 9. srpnja objavljen članak koji zajednički potpisuju mnogi američki znanstvenici, a ističe da je izlazak SAD-a iz SZO-a ne samo ilegalan, već i predstavlja prijetnju za globalnu i američku zdravstvenu sigurnost.

U članku stoji kako su se SAD pridružile SZO-u nakon što Predstavnički dom Kongresa i Senat usvojili rezolucija Ujedinjenih naroda 1948., koja je imala potporu svih prethodnih vlada. Bivši američki predsjednik Harry S. Truman je jasno i određeno potpisao tu rezoluciju kao pravnu osnovu pridruživanja SAD-a u SZO-u. Ova američka vlada je jednostrano izašla iz SZO-a, što prekršio američke zakone jer nije dobila odobrenje Kongresa SAD-a. S druge strane, prema zakonu SAD moraju ispuniti svoje financijske obvezu u tekućoj financijskoj godini i uplatiti obveznu donaciju prije kraja 2021.

U članku je također istaknuo da će izlazak SAD-a iz SZO-a imati ozbiljne posljedice za američku sigurnost, diplomaciju i utjecaj. Smatra se da SZO ima ogroman utjecaj u svijetu, tako daće se američka vlada vrlo teško odvojiti od upravljanja i planiranja SZO-a. SAD su čak i ugovorna strana dva ugovora SZO-a te mnoge američke organizacije surađuju sa SZO-om u važnim istraživanjima i oblicima suradnje, a ako se odnosi dviju strana prekinu, to će svakako predstavljati štetu za navedene djelatnosti. Istovremeno će američka globalna zdravstvena strategija za brzu reakciju na izbijanje globalnih pandemija također pretrpjeti štetu.

Na kraju članka se dodaje da će nakon izlaska iz SZO-a, SAD biti samo promatrač u promicanju globalnih ključnih reformi te SAD nikada neće zamijeniti istinsku globalnu organizaciju. U sadašnjem kontekstu višepolarnosti, nedostatak obveza znači da će SAD izgubiti prilike za suradnju s drugim zemljama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.