Prema kineskim službenim podacima objavljenim 9. srpnja, u prvoj polovici ove godine djelatnost ekspresne dostave postupno izmiče negativnom utjecaju epidemije bolesti COVID-19 i prolazi kroz brz oporavak, uz prosječnu brzinu rasta trgovanja od 22,5% te se približava prošlogodišnjoj situaciji. Osim toga, indeks razvoja kineske djelatnosti ekspresne dostave je u lipnju iznosio 364,2, odnosno 75,1% više nego u istom razdoblju prošle godine.


Foto: CFP

— Digitalno poslovanje + ekspresna dostava = novi pokretač gospodarskog rasta

Brz oporavak ekspresne dostave u Kini, zemlji s najrazvijenijim digitalnim poslovanjem na svijetu, je jedan od dokaza neprestanog opravka potrošačkog tržišta. Trenutno je u Kini oporavak potrošnje kombinacijom digitalnog poslovanja i ekspresne dostave već postao nova normala kineskog gospodarstva, a posebno su “ekspresna dostava + internetska prodaja uživo ” i drugi moduli postali novi pokretač povećanja potrošnje.

U ovoj godini je epidemija bolesti COVID-19 zadala određeni udarac potrošačkom tržištu, a nakon napora u proteklih nekoliko mjeseci, tržište ubrzava oporavak. U prvih 5 mjeseci ove godine je obujam internetske robne prodaje u cijeloj zemlji narastao za 11,5% u odnosu na isto razdoblje lani, a brzina rasta je za 2,9 postotnih bodova viša nego u prva 4 mjeseca. U svibnju je indeks djelatnosti neproizvodnog poslovanja iznosio 53,6%, za 0,4 postotna boda više nego u travnju, a posebno se indeksi veleprodaje i maloprodaje već 3 mjeseca zaredom nalaze iznad granice 50 indeksa menadžera nabave (PMI), odnosno granice ekspanzije.

Foto: CFP

— Važnost potrošačkog tržišta u kineskom gospodarstvu

Potrošnja već više godina igra ulogu glavnog pokretača gospodarskog rasta Kine. U 2019. je udio doprinosa potrošnje u BDP-u iznosio 57,8%, što je omogućilo rast BDP-a za 3,5 postotnih bodova i 6 godina zaredom je najveći pokretač gospodarskog rasta. Nakon izbijanja epidemije bolesti COVID-19 se međunarodna zajednica u jednom razdoblju brinula hoće li potrošnja nastaviti svoju vodeću funkciju u gospodarskom razvoju Kine, ali danas Kina neprestanim oporavkom potrošačkog tržišta odgovara na zabrinutosti svijeta.

Kina je zemlja s 1,4 milijardom stanovnika, među kojima je 400 milijuna građana sa srednjem dohotkom, što osigurava dovoljnu otpornost i veliki prostor potrošačkog tržišta. Baš zbog toga, ove godine, kada je tradicionalna potrošnja bila pod velikim udarom epidemije je internetska potrošnja odmah postala alternativa, što je dovelo do novih potrošačkih modula poput internetskih suradničkih ureda, daljinskih dijagnoza i liječenje, internetskog obrazovanja, WeChat trgovine itd.. Dok prevencija i kontrola epidemije postaju nova normala kineskog društva, 5G tehnologija, računarstvo u oblaku, veliki podaci i umjetna inteligencija pružaju veliku potporu i doprinose novim poticajem gospodarskom razvoju Kine.

Foto: CFP

—Niz mjera za poticanje potrošnje

Osim toga, kineska Vlada je poduzela niz mjera za poticanje potrošnje. Na ovogodišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa, odnosno najvišeg zakonodavnog tijela Kine, je vlada inicirala paket politika za pomoć ugroženim stanovnicima i poticaj vitalnosti tržišnih subjekata, naglašavajući da će 70% sredstva spomenutog paketa politika izravno podržati život građana, odnosno promicati potrošnju. Do 8. svibnja je u 28 pokrajina i 170-tak gradova ukupno dodijeljen potrošački bonus veći od 19 milijardi yuana, što je učinkovito pojačalo želju građana za potrošnjom.

Neprestani oporavak potrošačkog tržišta Kine nije samo doprinio pouzdanosti kineskog gospodarstva, već je i donio novu nadu svjetskom gospodarstvu koje je u depresiji. Na primjer, prekogranično digitalno poslovanje je pokazalo moć kineskih potrošača za “kupnju roba iz cijelog svijeta”, što je omogućilo priliku poduzećima i zaposlenosti u drugim zemljama. Na početku lipnja ove godine je Jurin Laksanawisit, potpredsjednik vlade Tajlanda i ministar trgovine te zemlje preko internetske prodaje uživo kineskim potrošačima promovirao voće iz Tajlanda, a u jednoj emisiji je prodao skoro 5000 komada duriana, 20 tisuća kokosa i drugih tajlandskih specijaliteta. Osim toga, Kina je odlučila da će početkom studenog održati III. Međunarodni sajam uvoza. Do početka lipnja, je površina štandova potpisanih izlagača u sekciji poduzeća iznosila više od 90% planiranih površina, a u nekim sekcijama je čak teško pronaći mjesta jer su svi štandovi zauzeti, što je još jedan dokaz velike privlačnosti kineskog tržišta.

Prema planu, Kina je spremna temeljem domaće potražnje ubrzati izgradnju kompletnog sustava domaće potražnje, stvoriti novu strukturu razvoja ovisno o dva tržišna ciklusa, odnosno domaćem i međunarodnom, među kojima je vodeći domaći tržišni ciklus. Uz nadogradnju potrošnje, prijavu novih potrošačkih modula i kombinaciju tradicionalnog i internetskog poslovanja je još bolje je valoriziran potencijal kineske

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.