“Povodom trenutne situacije, Kini i arapskom svijetu su, nego ikada u prošlosti potrebni jačanje suradnje, zajedničko svladavanje poteškoća i zajedničko unaprjeđenje,” tako je u nedavnoj čestici IX ministarskoj konferenciji Foruma o suradnji između Kine i arapskih zemalja, inicijativa kineskog predsjednika Xija Jinpinga označila smjer kinesko-arapske borbe protiv krize koju je uzrokovala pandemija COVID-19 i put za produbljivanje suradnje dviju strana oko izgradnje zajednice koja dijeli sudbinu Kine i arapskog svijeta. Dokumenti koji su usvojeni na konferenciji su doprinijeli uvjerenjem globalnoj borbi protiv pandemije i predstavljaju pokretač ubrzanja obnove rada u svijetu. Nakon ove konferencije, su nedavno kineski i arapski političari i znanstvenici nedavno održali internetski seminar naslovljen “Kinesko-bliskoistočna suradnja tijekom pandemije COVID-19: tradicionalno prijateljstvo i zajednička budućnost”, razmjenjujući iskustvo suradnje u borbi protiv pandemije i planirajući buduću suradnju nakon pandemije. Sudionici smatraju da će nakon zajedničkog svladavanja nevoljama kinesko-arapsko strateško partnerstvo biti čvršće, prijateljstvo među narodima dublje, a suradnja bi bila prosperitetnija.

— Uzor suradnje
Kad je riječ o ocjeni kinesko-arapske suradnje protiv pandemije, brojni kineski i arapski znanstvenici su je opisali riječima “uzor suradnje”. Kineski predsjednik Xi Jinping je održao 5 telefonskih razgovora s 4 čelnika arapskih zemalja, odnosno Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom, kraljem Saudijske Arabije, Tamimom bin Hamad Al Thanijem, Emirom Katara, Šeikom Mohamedom bin Zayed Al Nahyanom iz Ujedinjenih Arapskih Emiratima i Abdelom Fattahom al Sisijem, predsjednikom Egipta, a razgovarali su o suradnji protiv pandemije. Tijekom najtežij trenutka Kine u epidemiji su arapske zemlje donirala materijale i novčana sredstva. Burj Khalifa u Emiratima i tri objekta svjetske kulturne baštine u Egiptu su u “kineskoj crvenoj boji” izrazili podršku kineskom narodu. Kada se pandemija proširila u arapske zemlje, Kina je uzvratila donacije u okviru svojih sposobnosti.

Prema riječima Zhaija Juna, posebnog izaslanik kineske vlade za bliskoistočna pitanja, do sada je Kina ukupno donirala arapskim zemljama više od milijuna testova brisa, više od 13 milijuna maski i drugih protuepidemijskih potrepština i održala video sastanke sa stručnjacima iz 22 zemlje ove regije i poslala medicinske ekipe u 8 zemalja. Moustapha Saphariny, veleposlanik Palestine u Kini je u obraćežanju rekao: ”Kina je bezrezervno dijelila iskustvo s arapskim zemljama i pružila pomoć, i ništa bolje ne prikazuje da su Kina i arapski svijet intenzivna zajednica koja dijeli sudbinu”.

— Zajednička zaštita multilateralnog sustava i međunarodnog poretka temeljenog na međunarodnim zakonima
Jedinstvo i suradnja su najsnažnije oružje protiv pandemije, no, političari pojedinih zemalja politiziraju pandemiju i zagovaraju unilateralizam, čime su teško naškodili globalnoj suradnji protiv pandemije. Međutim, od zajedničke deklaracije na Dijalogu stranaka Kine i arapskih zemalja, i “Amanske deklaracije” na IX ministarskoj konferenciji Foruma suradnje između Kine i arapskih zemalja, do obraćanja kineskih i arapskih sudionika na spomenutom seminaru, Kina i arapske zemlje su izrazile odlučnu spremnost za zaštitu multilateralnog sustava i međunarodnog poretka temeljenog na međunarodnim zakonima.

Istovremeno, arapske zemlje uvijek su stajali uz Kinu u pitanjima Hong Konga, Xinjiangu, Tajvana i drugim temama od suštinskih interesa Kine, a Kina također odlučno podržava arapske zemlje u zaštiti državnog suvereniteta, sigurnosti i društvene stabilnosti te ih podržava na putu neovisnog razvoja i odlučno podupire poslove Palestine, čime Kina igra konstruktivnu ulogu u miru i stabilnosti regije. Wu Sike, bivši posebni izaslanik kineske vlade za bliskoistočna pitanja je u intervju Kineskoj medijskoj grupi više puta ponovio da je “u današnjem svijetu punom nesigurnosti, prijateljska suradnja između Kine i arapskih zemalja jedan od najjasnijih sigurnih čimbenika u svijetu.”

Povijest i činjenica su dokazali kako su bez obzira na promjene međunarodne situacije i unatoč bilo kakvim poteškoćama i nevoljama, Kina i arapske zemlje su uvijek dobri prijatelji, braća i partneri. Kina i arapske zemlje zajedno se protive pandemiji, visokokvalitetno izgrađuju “Pojas i put” i aktivno promiču razgovor među civilizacijama, čime neće samo bolje oblikovati zajednicu koje dijeli sudbinu i donijeti blagostanje oba naroda, već će i doprinijeti pozitivnom energijom svjetskoj borbi protiv pandemije i obnovi pruge za razvoj svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.