Kina je u četvrtak lansirala sondu prema Marsu, planirajući dovršiti orbitiranje, slijetanje i kretanje po planetu u jednoj misiji i poduzimajući prvi korak u planetarnom istraživanju solarnog sustava.

Raketa Dugi marš-5, najveće kinesko lansirno vozilo, je noseći svemirsku letjelicu mase približno 5 tona, u 12:41 poslijepodne po pekinškom vremenu uzletjela u nebo iz Svemirskog lansirnog centra Wenchang na obali južne kineske otočne pokrajine Hainan.

Nakon približno 36 minuta je svemirska letjelica, koja sadrži orbiter i rover, poslana u prijelaznu orbitu između Zemlje i Marsa, započinjući gotovo sedmomjesečno putovanje prema Crvenom planetu, rekli su iz Kineske nacionalne svemirske uprave.

Prva kineska misija na Mars je nazvana Tainwen-1, što znači pitanja nebu i dolazi iz pjesme jednog od najvećih pjesnika drevne Kine Qu Yuana (340-278. pr.n.e). Ime simbolizira ustrajnost kineske nacije u potrazi za istinom i znanosti te istraživanju prirode i svemira rekli su iz Kineske nacionalne svemirske uprave.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.