Američki državni tajnik Mike Pompeo je nedavno tijekom obraćanju u Nixonovoj zakladi napadao Kinu zbog “prisile” američkih poduzeća, govoreći kako američka poduzeća poslovanjem u Kini “pomažu kineskoj vladajućoj partiji” što je uzrokovalo “kinesko otimanje SAD-a”. Pompeo i njegove pristalice uvijek govore o “slobodnoj konkurenciji”, ali su doista crna politička ruka koja se grubo upliće u poslovne odluke američkih poduzeća i opstruira im slobodan razvoj.

— Provokacija principa jedne Kine

Pompeo je citirao prijašnji govor Roberta C. O’Briena, državnog savjetnika za sigurnost SAD-a i tvrdio kako su “Marriott, American Airlines, Delta Air Lines i United Airlines sa svojih portala izbrisali riječi Tajvan, kako ne bi naljutili Peking”. No, bilo koga s osnovnim znanje znao kako je Tajvan neodvojiv dio Kine, a prirodno je da strana poduzeća koja posluju u Kini trebaju poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i pridržavati se kineskih zakona i propisa. Nekadašnji potezi ovih poduzeća su očito kršili princip jedne Kine, čime su izazvali nezadovoljstvo kineskog naroda. Sad kad su ova poduzeća na kineski zahtjev ispravila oznaku Tajvana, pokazala su pridržavanje međunarodnih konsenzusa i kineskih zakona. Kao što je glasnogovornik American Airlinesa rekao, letenje je globalni posao i “potrebno se pridržavati principa zemalja u kojima se zrakoplovne linije nalaze”. No, Pompeo samovoljno tvrdi da je Kina “prisilila” američka poduzeća, čime je otkrio svoje zle namjere za provokaciju principa Jedne Kine.

— Zašto američka poduzeća žele poslovati s Kinom?

Zašto američka poduzeća želi poslovati s Kinom? Zbog suštinskih rezultata na obostrano zadovoljstvo u bilateralnoj trgovini kroz proteklih 40 godine od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a. Posljednjih godina je godišnji prihod američkih poduzeća od prodaje u Kini je iznosio 700 milijardi američkih dolara, s profitom većim od 50 milijardi dolara. Istovremeno, dostupnost kvalitetne kineske robe niskih cijena na američkom tržištu je donijela udobnost životu Amerikanaca. Američka poduzeća su ostvarila ogroman profit od kineskog tržišta, kao i američki građani. Nedavno je Frank Sieren, njemački prestižni stručnjak za kinesko pitanje u svom članku prokomentirao da nema američke tvrtke koja želi odustati od kineskog tržišta i 1,4 milijarde potencijalnih klijenata. Osim toga, pokrivenost štednje raspoloživim dohotkom kod Amerikanaca je travnju se narastao na rekordnih 33%, također a visoka stopa nezaposlenosti je zabrinjavajuća, te je “američkim poduzećima je više nego ikada potrebno kinesko tržište”.

— Optimizacija poslovnog okoliša i veće otvaranje unatoč udaru pandemije

Istovremeno, Kina je, unatoč udaru od pandemije provela niz mjere za stabilizaciju vanjske trgovine i investicija te optimizirala poslovni okoliš radi ostvarenja otvaranja na višoj razini, što je povećalo povjerenje u kinesko tržište. Svjetska banka je 27. srpnja objavila posebno izvješće o iskustvu uspjeha Kine u optimizaciji poslovnog okoliša te je na Izvješću o poslovnom okolišu te organizacije Kina sa 78. mjesta u 2018., skočila na 31. mjesto u 2020., čime je dvije godine zaredom ušla među 10 ekonomija s najbržim koracima u reformi na svijetu. U nedavnoj anketi Američke trgovinske komore u Kini, 84% američkih poduzeća se ne želi povući iz Kine, a 38% će održati ili povećati investiciju u Kini.

Prema istraživanju američkog think-tanka objavljenom u lipnju, je u 2017. među svim dobavljačima Apple-a, 51,5% bilo iz Kine a 2019. se taj broj se povećao na 54,8%. Prema podacima američkog Odjela trgovine, u travnju je obujam kinesko-američke bilateralne trgovine je iznosio 39,7 milijardi dolara, odnosno 43% više nego u ožujku, čime je Kina ponovo postala najveći trgovinski partner SAD-a, što je jedan od rijetkih pozitivnih pokazatelja u američkoj vanjskoj trgovini. Kao što su prokomentirali američki analitičari, iako američki političari stalno zagovaraju “odvajanje” od Kine, ali SAD-a o kineskom tržištu i robi se produbljuje.

— Američki političari brinu samo za sebe, a ne američka poduzeća

Trenutno su zbog udara pandemije bolesti COVID-19, tisuće američkih poduzeća proglasila stečaj, među kojima i simbolična poduzeća sa značajnim važnošću u industrijskom lanacu. Jerome Powell, predsjednik Odbora Federalnih rezervi je nedavno izjavio kako SAD upravo doživljaju najteži gospodarski pad “u našem životu”. Uz takvu pozadinu, nema sumnje da se američka poduzeća trebaju probiti na više tržišta, uključujući Kinu. No, Pompeo i njegove pristalice to zaustavljaju, što predstavlja još jedan dokaz da ovi američki političari brinu samo za svoje osobne interese, a ne američka poduzeća. Takvi političari će samo naškoditi razvoju i interesima američkih poduzeća i uvući američko gospodarstvo u još težu situaciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.