Svake godine se 31. srpnja obilježava Svjetski dan rendžera, dan posvećen svim čuvarima prirode i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine. Prvi Međunarodni dan rendžera obilježen je 2007. godine, nakon 15. obljetnice od osnivanja Međunarodne udruge rendžera (International Ranger Federation-IRF). Kao neprofitna organizacija, IRF se zalaže za podizanje svijesti o važnosti rendžera za zaštitu prirode te pruža podršku rendžerima u njihovoj zadaći očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti.

Prema odredbama Zakona o zaštiti prirode u Hrvatskoj su rendžeri čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija.

Posao čuvara prirode je više od obične šetnje u prirodi: čuvar prirode je na terenu neovisno o godišnjem dobu, klimatskim uvjetima ili dobu dana, a posjeduje i raspolaže znanjem o ekologiji, zaštiti prirode te prirodnim vrijednostima i procesima pojedinog zaštićenog područja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.