Od uspostave prije 20 godine, globalni navigacijski satelitski sustav BeiDou-3 je nedavno napokon stavljen u upotrebu i pruža globalne navigacijske usluge.

Foto: VCG

BeiDou je nazivan prema konstelaciji Veliki medvjed. U kineskoj drevnoj legendi sedam zvijezda Velikog medvjeda predstavljaju svjetlo i putokaz u mraku. Kao zvijezde po kojima je nazvan, satelitski sustav BeiDou poput svjetionika služi cijelom svijetu navigacijskim uslugama 24 sata dnevno.

Uzmimo kao primjer pacifičko-azijsko područje. U Mjanmaru, gdje se 70 posto stanovnika bavi poljoprivredom, podaci BeiDou-a pružaju podatke poljoprivredi, šumarstvu i planiranju zemljišta. U Kambodži se podaci BeiDou-a koriste za upravljanje taksi službom. U Tajlandu i Laosu podaci BeiDou-a igraju važnu ulogu u preciznom poljoprivrednom upravljanju i pregledu biljnih bolesti i štetočina. U Singapuru i Bruneju, BeiDou pomaže u razvoju pametnih gradova i turizma … Upravitelj ureda za svemir i napredne tehnologije američkog Državnog vijeća David Turner je ocijenio da ulazak BeiDou sustava u globalni navigacijski satelitski sustav (GNSS) povećava globalnu navigacijsku sposobnost i pruža kvalitetniju uslugu korisnicima u cijelom svijetu. Francuski informativni kanal France24 je nazvao BeiDou navigacijski sustav „svemirskim Putem svile“.

BeiDou sustav je otvorena platforma koji surađuje s američkom GPS-om, ruskim GLONASS-om i Galileom EU-a. Na primjer, BeiDou je ostvario povezivost i međuoperabilnost s civilnim signalom GPS-a, koji se trenutno najšire koristi. Naime, korisnici mogu istovremeno upotrebljavati BeiDou i civilni signal GPS-a. Prema doktrini rada navigacijskih satelita, zemaljski terminal mora održavati vezu s najmanje 4 navigacijska satelita, kako bi precizno pozicionirao. BeiDou kreativno primjenjuje tri orbitna satelita, čime može djelotvorno zaustaviti interferencije blokirajućeg okruženja, kao što su građevine ili šuma. Osim toga, BeiDou se može spojiti s drugim satelitskim sustavima , što znači da prilikom slabog signala, može putem komplementarnosti s drugim sustavima osigurati neprekidnu navigacijsku uslugu.

U ključnim trenucima, BeiDou ima i vitalnu spasilačku ulogu. U područjima poput udaljenih terena, pustinje, mora i polarnih regija, koja nisu pokrivena redovitim komunikacijskim signalima ili baznim postajama prilikom potresa, poplava ili tajfuna, terminal BeiDou može poslati i primiti intenzivne „kratke poruku“ i omogućiti korisnicima da saznaju „gdje su“ i jave drugima „što se dogodilo“. Zahvaljujući sustavu BeiDou , svaki život će biti bolje zaštićen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.