Prema rezultatima nedavne ankete koju je organiziralo kinesko Ministarstvo trgovine, 99,1% stranih tvrtki u Kini je spremno nastaviti investicije i poslovanje u Kini. Predstavnici 10 stranih tvrtki, uključujući Qualcomm, Boston Consulting Group (BCG) i druge američke tvrtke su nedavno jasno i pozitivno procijenili budući razvoj kineskog gospodarstva, te izrazili povjerenje u poslovanje u Kini. Tijekom epidemije COVID-19, zašto je pozitivna procjena kineskog gospodarstva postala konsenzus stranih poduzeća? Razlozi nisu samo zbog otpornost i potencijal kineskog gospodarstva, već i neprestano otvaranje novih prostora, što povećava povjerenje svijeta.

Foto: VCG

— Pokazatelji u drugom tromjesečju

U drugom tromjesečju su se u kineskom gospodarstvu javili znakovi stabilizacije i oporavka, stopa rasta BDP se povećala s -6,8% u prvom na 3,2% u drugom tromjesečju. Stopa rasta praktičnog korištenja stranog kapitala je iznosila 8,4%, a taj broj u prvom tromjesečju je bio -10,8%. Richard T. Griffiths, stručnjak za gospodarsku povijest nizozemskog Međunarodnog instituta za azijske studije je istaknuo kako pokazatelji kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju i priliv stranog kapitala pokazuju da, u od dugoročnom razdoblju, status Kine kao investicijske destinacije nije oslabio, što također jasno pokazuje kako je kineska kombinacija nastojanja u kontroli epidemije i razvoju društva i gospodarstva postigla veliki rezultat.

— „Dvostruka cirkulacija“

Nedavno na je sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine istaknuto da su mnoga pitanja s kojim se Kina suočava srednjoročna ili dugoročna te ih se zato mora tumačiti kao „dugotrajnu borbu“ i ubrzati oblikovanje nove strukture za razvoj, odnosno domaću i međunarodnu „dvostruku cirkulaciju“ s domaćim gospodarskim ciklusom kao glavni dijelom. Što znači da je domaća gospodarska cirkulacija glavni dio? To znači da se ne smije čekati druge i oslanjati svoj razvoj na druge, već da razvoj gospodarstva treba temeljiti na domaćem tržištu i neprestano povećavati domaću potražnju. Upravo u ovom smislu Kina ima veliku naprednost, uključujući materijalnu osnovu koju je sakupljala tijekom 40-godišnje reforme i otvaranja prema svijetu, najveći i najkompletniji industrijski i opskrbni sustav, veliko tržište s 1,4 milijardom stanovnika i srednju klasu s 400 milijuna stanovnika. Svi ovi čimbenici su omogućili Kini sposobnost iskorištavanja prednosti ogromnog tržišta te realizaciju gospodarskog razvoja Kine kroz prosperitet domaćeg gospodarstva i cirkulaciju.

Određivanje domaće cirkulacije kao glavnog dijela, svakako ne znači da se kinesko gospodarstvo razvija iza „zatvorenih vrata“, već dobru valorizaciju potencijala domaće potražnje i kvalitetno povezivanje domaćeg i stranog tržišta radi boljeg iskorištavanja oba tržišta, odnosno dvostrukih resursa. Realizacija međusobnog poticaja domaće i međunarodne cirkulacije neće samo omogućiti razvoj kineskog gospodarstva sa značajkom kvalitetnijeg otvaranja, već će i stabilizirati globalni industrijski i opskrbni lanac ta s više dobrih vijesti doprinijeti svjetskom gospodarstvu.

— Rezultati stranih tvrtka i vanjske trgovine u Kini

Prema financijskom izvješću tvrtke L‘oreal Paris u prvoj polovici godine, prodaja te grupe je na tržištu kineskog kopna u drugom tromjesečju narasla za 30%, a prodajni obujam u prvoj polovici godine je za 17,5% veći u odnosu na isto razdoblje lani. Osim toga, američki Consumer News And Business Channel (CNBC) je nedavno objavio kako je, budući da je Kina najveći izvoznik za ASEAN, stabilan rast kineskog gospodarstva postao „ključna točka“ zemalja jugoistočne Azije. Istovremeno, kineska inicijativa Pojas i Put pruža snažnu potporu oporavku svjetskog gospodarstva. Mukhtar Hussain, direktor za inicijativu Pojas i put i azijsko-pacifički poslovni koridor u banci HSBC je nedavno u članku potvrdio da inicijativa Pojas i put može oblikovati visokokvalitetnu i održivu mrežu investicija i trgovine, čime pruža ključan doprinos oporavku svjetskog gospodarstva.

— Razdoblje strateške prilike

Iako ovih godina rastu unilateralizam i protuglobalizacija, Kina i dalje širokim korakom neprestano povećava otvaranje prema svijetu. Ove godine su stupili na snagu Zakon o inozemnim investicijama i povezani propisi za provedbu, Kina je sveobuhvatno ukinula administrativne zahtjeve za provjeru i evidenciju uspostave i promjene stranih tvrtki u poslovnom području, provodila mehanizam za objavljivanje informacija, u velikoj mjeri skratila negativan popis pristupa stranim investicijama, čime je daljnje optimizirala poslovni okoliš te povećala slobodu i udobnost stranim poduzećima i investitorima. Accenture, prestižna konzultantska tvrtka je prokomentirala da je Zakon o stranim investicijama donio pozitivnu promjenu i više vitalnosti kineskom gospodarstvu.

Foto: CFP

Prema podacima, kineski proizvodni indeks menadžera nabave je u srpnju iznosio 51,1, odnosno 0,2 boda više nego u lipnju, čime je 5 uzastopnih mjeseci bio iznad 50 i pokazao neprestano oporavak kineskog gospodarstva. Ta situacija pokazuje da će se u trenutnom i sljedećem razdoblju Kina i dalje nalaziti u razdoblju strateške prilike za razvoj, a prilika i izazovi s kojim se suočava Kina se često mijenjaju. U sljedećem koraku će Kina bolje koordinirati kontrolu epidemije i razvoj gospodarstva i društva i nastojati ispuniti ciljeve gospodarskog i društvenog razvoja ove godine te doprinijeti oporavku svjetskog gospodarstva i unaprijediti globalizaciju u više područja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.