Iako su prvi slučajevi atipične upale pluća zabilježeno u kineskom gradu Wuhanu, to nužno ne znači da je bolest COVID-19 tamo prešla sa životinja na ljude, rekao je u ponedjeljak visoki stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a).

Dr. Michael Ryan, izvršni direktor Programa izvanrednih zdravstvenih situacija SZO-a je na rutinskom susretu s tiskom oko bolesti COVID-19 u ponedjeljak rekao kako bi trebala biti provedena znatno “šira retrospektivna epidemiološka studije” kako bi se potpuno razumjela veza između slučaja.

Naglasio je potrebu početka proučavanja prvih zabilježenih ljudskih slučajeva kako bi se sustavno potražio “prvi signal na kojem je prijeđena barijera između životinjske i ljudske vrste,” prije preusmjeravanja studije na životinjsku stranu.

Ekipa SZO-a koja je kao prethodnica otputovala u Kinu radi pripreme za međunarodnu misiju identifikacije zoonotskog izvora bolesti COVID-19 je nedavno dovršila misiju, rekao je SZO-ovo stručnjak. Buduće studije će se nadograđivati na inicijalnu istragu koju međunarodni stručnjaci provode oko tržnice morske hrane u Wuhanu.

Ryan je također istaknuo da se SZO pomaknula prema naprijed sa slaganjem oko međunarodne ekipe i osiguravanjem da se primijeni ispravna ekspertiza radi suradnje s kineskim kolegama na izradi i provedbi daljnjih studija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.