Suočavajući se sa “najsloženijom situacijom” od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Američkih Država je kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi u srijedu rekao kako je nužno postaviti jasan okvir odnosa Kine i SAD-a.

Ministar vanjskih poslova je navedeno izjavio u srijedu tijekom ekskluzivnog intervju za Novinsku agenciju Xinhua.

Wang je istaknuo važnost u prvom redu postavljanja jasne donje granice kako bi se izbjegao sukob.

“Kina nikad nije bila zainteresirana za uplitanje u izbore ili domaće poslove u SAD-a i nikad nećemo raditi takve stvari,” rekao je, pozivajući SAD da napuste iluziju o preoblikovanju Kine da bi služila njihovim potrebama i prestanu s proizvoljnim potiskivanjem kineskih legitimnih prava i interesa.

Ministar vanjskih poslova je tada istaknuo kako je dijalog preduvjet za rješavanje problema i rekao kako je Kina otvorena za ponovni početak mehanizma dijaloga s SAD-om na bilo kojoj razini.

Wang je također pozvao SAD da preuzmu zajedničku odgovornost i napuste mentalitet nulte sume, govoreći kako bi dvije zemlje trebale provoditi suradnju i koordinaciju s Ujedinjenim narodima i ostalim multilateralnim mehanizmima radi rješavanja globalnih problema s kojima se svijet trenutno suočava.

Wang je istaknuo kako je korijen uzroka trenutnog stanja bilateralnih veza to što su neke političke snage u Sjedinjenim Američkim Državama motivirane predrasudama i mržnjom prema Kini i izmišljaju isprike za ometanje normalnih razmjerna Kine i SAD-a.

Ministar vanjskih poslova je tada komentirao “propalu” politiku SAD-a u angažmanu s Kinom, kritizirao mentalitet Hladnog rada i pozvao na nastojanja za razvoj odnosa Kine i SAD-a bez sukoba i sučeljavanja, a s uzajamnim poštovanjem i suradnjom na obostranu korist temeljenom na koordinaciji, suradnji i stabilnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.