Ove godine na popisu Fortune Global 500 prvi put ima više kineskih nego američkih tvrtki te je dodano više kineske vitalnosti ovom globalnom godišnjem poretku, pokazao je popis Fortune Global 500 objavljen u ponedjeljak.

Na popisu su 124 kineske tvrtke (uključujući one iz Hong Konga), uspoređujući sa 121 američkom. Ako uključimo tvrtke na Tajvanu, ukupan broj je 133.

“Teško je prenaglasiti značaj promjene u globalnom gospodarstvu koju ovo predstavlja. Kad je popis Global 500 prvi put izašao 1990., nije bilo kineskih tvrtki na njemu. Desetljeće kasnije je kinesko gospodarstvo uzletjelo, pokretano skokom globalne trgovine koja je narasla s 39 na 59 posto globalnog BDP-a, rekao je glavni urednik Fortunea Cliff Leaf.

Div za maloprodaju iz SAD-a Walmart je još jednom na vrhu popisa, a slijede tri kineske tvrtke, odnosno Sinpoec Group, State Grid i China National Petroleum

Najveći broj tvrtki na popisu su iz bankarske industrije, njih 50, uključujući 10 kineskih banaka. Na popisu se nalazi sedam internetskih tvrtki: Amazon, Alphabet, Facebook, JD.com, Alibaba Group, Tencent Holdings i Xiaomi Group.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.