Američki državni tajnik Mike Pompeo je nedavno završio posjet Češkoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj. Kao što je širio „politički virus“ gdje god je bio, Pompeo tijekom ovog posjeta nastavio širiti glasine o kineskoj vladajućoj partiji i blatiti Kinu retorikom o tzv. „kineskoj prijetnji“, pokušavajući uvući zemlje u ovoj regiji u protivljenje Kini i obnovu Hladnog rata. No, češka i hrvatska izreka kaže: “Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada.”

— Posjet „poslušnim saveznicima“

Očito je da je Pompeo pažljivo proračunao svoj put u Europu i dobro izabrao odredišta posjeta. U ovom trenutku, pukotina između SAD-a i EU-a postaje sve dublja, a dvije strane imaju više nesuglasica u pitanjima globalne borbe protiv pandemije, sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju, projekta Sjeverni tok II i drugim područjima. Zbog toga je Pompeo za svoj europski posjet izabrao zemlje za koje smatra da su „poslušani saveznici“, pokušavajući prikazati lažni sklad dviju strana, čime lovi bodove u predizbornoj kampanji.

— Šahovske figure koje izgledaju kao „saveznici“

S obzirom da zemlje srednje i istočne Europe imaju dobru suradnju s Kinom u trgovini, 5G tehnologiji, energetici i drugim sektorima, Pompeo pokušaje sve kako suzbio njihovu suradnju s Kinom radi ostvarivanja potiskivanja Kine. No, ovi tzv. „saveznici“ samo su alati ili šahovske figure preko kojih SAD ostvarju svoj plan.

No, nije europskim zemljama nejasno što SAD žale i naravno neće postati stube za SAD na puto ostvarenja cilja „prvo Amerika“.

— „Češka je suverena država“

Na primjer, dok Pompeo blatio kineske 5G tvrtke jer „prijete“ državnoj sigurnosti, Andrej Babiš, češki premijer je odgovorio da je Češka suverena država, i da ne vidi nikakvu praktičnu sigurnosnu prijetnju s kojim se suočava njegova zemlja. Alexander Schallenberg, ministar vanjskih poslova Austrije je rekao da je politika njegove zemlje uspostava pouzdanog inormatičkog sustava, a ne zabrana ili suzbijanje pojedine tvrtke.

Kada Pompeo je pokušao poklopiti memorandum sa Češkom oko nuklearne elektrane u Dukovanyju te izbaciti kineske i ruske tvrtke, Tomáš Petříček, češki ministar vanjskih poslova, je odbio njegovu inicijativu, tvrdeći da će taj potez prekršiti pravila EU-a. Što još ironičnije, kada je američka strana izrazila želju za angažiranjem američkih postrojbi povučenih iz Njemačke u srednjoistočnu Europu, Češka je odgovorila: “ne brinemo gdje će se američke postrojbe angažirati, važno je da ne dođu u Češku.“ Parlamentarni zastupnik iz te zemlje je rekao: “Amerika neprestano ugrožava multilateralizam i povlači se iz raznih organizacija te je pitanje hoće li to negativno utjecati na suradnju među demokratskim zemljama?“ Očito je da strateško povjerenje između SAD-a i zemalja srednje i istočne Europe nije čvrsto, a zemlje u toj regiji traže samostalni put u vanjskim poslovima i neće potpuno slušati Pompea.

— Doprinos Kine razvoju zemalja srednje i istočne Europe

Između Kine i zemalja srednje i istočne Europe ne postoje geopolitički sporovi. Dvije strane imaju praktičnu intenzivnu suradnju i široke zajedničke interese u energetici, tehnologiju, tržištu i drugim sektorima. Od 2012., kada je osnovan suradnički mehanizam između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, je bilateralna trgovina zabilježila rast veći od 50%, a kineske investicije u ovu regiju su s 3 milijarde dolara narastala na sadašnjih 12,6 milijardi. Projekti željezničkih pruga između Mađarske i Srbije, Luke Pirej, Pelješkog mosta i niz suradničkih projekata su u velikom opsegu doprinijele razvoju lokalnih društva i gospodarstva.

Nedavno je održan Internetski sajam robe iz srednje i istočne Europe, a veleposlanici i diplomati iz deset zemalja srednje i istočne Europe, uključujući Poljsku i Češku, su promicali specijalitete svojih zemalja, i mnogo njih je odmah prodano kineskim kupcima. Uz pozadinu svjetske gospodarske depresije i rasta protekcionizma, nijedna zemlja srednje i istočne Europe ne želi izgubiti pouzdanog trgovinskog partnera poput Kine.

— Kina je partner i prilika, a ne suparnik ili prijetnja

„Kina je partner i prilika a ne suparnik ni prijetnja“, ta rečenica je postala konsenzus u Europi, naročito među zemljama srednje i istočne Europe. Pompeo i njegovi kolege, zlonamjerni političari usmjereni na osobne interese, varaju svoje saveznike ponavljajući laži i izazivajući antagonizme u cijelom svijetu, sanjajući o obnovi Hladnog rata. Ispred ove destruktivne snage, međunarodna zajednica treba jedinstvom zaštititi zajedničke interese naroda raznih zemalja.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.