Dvadesetog kolovoza je Steve Bannon, bivši glavni strateg Bijele kuće, uhićen i optužen zbog sumnje da je prevario donatore za izgradnju južnih graničnih zidova SAD-a. Krajnji desničarski populist s nadimkom „živi fosil Hladnog rata“, je opravdavajući se podrškom američkom predsjedniku i njegovoj politici izgradnje zidova, iza leđa tajno punio svoj novčanik i uzima o javna sredstva sebi.

— „Predsjednik Bannon“ pokušava povratak u Bijelu kuću

Kao nekadašnji glavni strateg Bijele kuće i visoko savjetnik predsjednika, Bannon je nekad uživao u lijepim vremenima i čak dobio nadimak „predsjednik Bannon“. No, zbog prekomjernog rasta ambicija si je stvorio previše neprijatelja te je u kolovozu 2017. otjeran iz Bijele kuće. Međutim, to nije bio njegov završetak te je nastavio svoje igre pokušavajući još jedan uspon. S jedne strane, sudjelovao je u raznovrsnim krajnjim desničarskim organizacijama, promičući rasizam i ksenofobiju i širio retoriku o „kineskoj prijetnji“. S druge strane, je s partnerima organizirao aktivnost „Gradimo zid“ pokazujući podršku bivšem gospodaru i sanjajući o povratku u Bijelu kuću.

— Glumili gradnju „zida“

Prema izvješću novinske agencije AP, Bannon je preko aktivnosti „Gradimo zid“ zaradio donacije u iznosu 25 milijuna američkih dolara, varajući nekoliko stotina tisuća donatora. Kako laž ne bi bila otkrivena su čak glumili gradnju jednog zida koji je, prema izvješću istraživačke institucije SAD-a, nakon samo nekoliko mjeseci teško nagrižen vodom iz rijeke i blizu je raspada.

Više američkih medija je, citirajući optužnice tužilaštva južnog okruga u New Yorku otkrilo kako Bannon i njegovi partneri nisu iskoristili cijelu donaciju za izgradnju zidova, nego su je uložili u svoje novčanike, „za plaćanje osobnih troškova, uključujući putovanja, troškove u hotelima, kupovanje, vraćanje kredita itd.“ Prema optužnici, u listopadu 2019., kada su Bannon i partneri saznali da je njihov projekt je pod istragom, poduzeli mjere sakrivanja te su ljudi shvatili kakva su prava lica ovih krajnje protukineskih političara: izazivaju antagonizam van zemlje, a laskaju čelnicima unutar zemlje, no sve rade radi prljavih transakcija za svoje osobne interese.

— Koliko prljavštine još nije otkriveno?

Kako brojni analitičari tvrde da, otkada je Bannon otjeran iz Bijele kuće prije 3 godine, trebao je ogromna sredstva radi osvajanja prostora za svoje političke igre, a prikupljanje novaca nezakonite načine je jedno od rješenja. Imamo razlog za sumnju: koliko prljavštine licemjernog Bannona i njegovih partnera još nije otkriveno? Koliko novaca su uzeli od američkih građana i zemlje?

Očito je da u očima Bannona i njegovih partnera, koji se drže mentaliteta Hladnog rata i izazivaju antagonizam širom svijeta, uopće nema mjesta za tzv. državne interese SAD-a. Nasuprotno, protukineskom retorikom i predstavama samo ostvaruju svoje interese. Za njihove poteze će cijeli američki narod platiti cijenu svojim blagostanjem te zapravo prodaju cijele SAD.

— „I zato nikada ne pitaj kome zvono zvoni, tebi zvoni!“

U ovom razdoblju je više visokih dužnosnika Kine istaknulo kako kinesko-američki odnosi nisu samo povezani s interesima naroda dviju zemalja, nego i s mirom, stabilnsti i razvojem svijeta te su ustvrdili kako za zaštitu i stabilizaciju kinesko-američkih odnosa nije samo potrebna iskrenost iz Kine, nego i iz SAD-a i kako ne smijemo dopustiti da pojedini američki političari, radi svojih interesa, guraju kinesko-američke odnose u opasnu situaciju.

Zlo se nagrađuje zlom i krajnje desničarski političari u SAD-u se trebaju se probuditi nakon otkrivanja Bannonovih zločina. Ako nastave sadašnjim putem, jedina rečenica koja će opisati njihov kraj će biti poznati stih Johna Donna, pjesnika iz Velike Britanije:“ I zato nikada ne pitaj kome zvono zvoni, tebi zvoni!“(For whom the bell tolls, it tolls for thee.)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.