„Trebamo spriječiti vakcinski nacionalizam i širom svijeta strateško rasdijeliti ograničenu ponudu cjepiva, što je u skladu sa suštinskim interesima raznih zemalja.“ Na taj način je nedavno Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, izrazio zabrinutost što pojedine zemlje otkupe neobičnu količinu potencijalnih cjepiva, izbacujući druge zemlje od dostupa cjepiva. No, korak pojedinih američkih političara je davno preskočio to, upravo njihovi bezobzirni „Vakcinski nacionalizam“ već prijeti i opstruira globalnu suradnju protiv pandemije.

— Cjepivo postao politički alat poput „politiziranog“ virusa

Kao što su „politizirali“ pitanje izvora virusa, u očima američkih političara koji se tvrdoglavo drže mentaliteta nulte sume, cjepivo je također dobar alat za transformaciju sporova i osvajanje glasova: s jedne strane namjerno povezuju cjepivo s politikom, na primjer, pojedini američki visoki dužnosnici neutemeljeno napadaju Kinu da je „ukrala američku tehnologiju i podatke o cjepivima“, klevećući kako Kina provodi „diplomaciju cjepiva“. S druge strane tajno daju sve od sebe za sticanje prioritetnih prava u korištenju cjepiva, računajući kako dobro provode “lov na cjepiva”.

Nedavno je, zahvaljujući novim saznanjima u istraživanju cjepiva za COVID-19, otkriveno kako pojedini američki političari „ratuju oko cjepiva“. Kako je objavio časopis „Science“, američka administracija je već potpisala sporazume o nabavci cjepiva vrijedne više od 6 milijardi dolara s više farmaceutskih tvrtki. Zbog stalnih neuspjeha u borbi protiv epidemije, američka administracija gleda cjepivo kao jedini spas njihove sudbine. Posebno je za one političare u Bijeloj kući koji traži još jedan mandat, cjepivo postalo njihov ulog u kockanju, čime spašavaju svoju padajuću popularnost u predizbornoj kampanji.

— Za Afriku nije ostalo mnogo cjepiva

S gledišta hitnosti epidemijske situacije, može se razumjeti kako američkoj administraciji treba cjepivo za „ugasi vatre“. No, s drugog gledišta možemo vidjeti kako su SAD, kao zemlja s apsolutnom najvećim stanovništvom među razvijenim zemljama, suočene s očiglednim nedostatkom javnih zdravstvenih resursa. Časopis „The Ecologist“ iz Velike Britanije je prokomentirao da će rivalitet SAD-a i drugih zemalja oko cjepiva u ogromnoj mjeri smanjiti količinu cjepiva dostupnu siromašnim zemljama, zbog čega prijeti globalnoj borbi protiv pandemije. Dr John Nkengasong, direktor afričkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti je zabrinut jer nije mnogo cjepiva ostalo za Afriku.

— Kina je proglasila cjepivo javnim dobrom

Kao velika zemlja koji preuzima odgovornost, Kina uvijek provodi prevenciju i kontrolu epidemije i istraživanje cjepiva s gledišta zaštite globalne javne zdravstvene sigurnosti. U svibnju je kineski predsjednik Xi Jinping na video svečanosti otvaranja 73. svjetske zdravstvene konferencije, istaknuo da će „kada Kina završi istraživanje cjepiva i službeno započne upotrebu, cjepivo postati javno dobro, čime će Kina doprinijeti dostupnosti i priuštivosti cjepiva u zemljama u razvoju.“ Nedavno je Zhong Nanshan, akademik Kineske akademije inženjerstva na poziv kineskog Ministarstva vanjskih poslova na internetskom sastanku s predstavnicima 158 diplomatskih misija u Kini radi dijeljenja kineskih iskustava u borbi protiv epidemije COVID-19, još jednom izrazio želju kineske strane za jačanjem suradnje s raznim zemljama u istraživanju i proizvodnji cjepiva.

U današnjem svijetu važan razlog sporog napretka u pitanjima poput reakcije na klimatske promjene i smanjenja jaza u razvoju među različitim zemljama, rasistički je mentalitet. Suočene s pandemijom koja prijeti cijelom čovječanstvu, razne zemlje ne smiju pasti pod utjecaj američkog vakcinskog nacionalizma i egoizma jer je jedinstvo jedino oružje za svladavanje pandemije. Kao što je rekao Tedros Adhanom Ghebreyesus, „ako želimo brži oporavak svijeta, treba se cijeli svijet zajedno oporaviti. Dio svijeta ili pojedine zemlje ne mogu biti u izolaciji i oporaviti se od pandemije.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.