— Zajednička reakcija zemalja u području Lancang-Mekong na izazove i traženje puta razvoja

Za razliku od prethodna dva sastanka, ovaj put je sastanak čelnika održan s neobičnom pozadinom, odnosno uz složenu međunarodnu situaciju punu promjena, u kojoj je pandemija COVID-19 svjetskom i regionalnom gospodarstvu zadala težak udarac. Sve zemlje u regiji Lancang-Mekong se suočavaju sa zajedničkim zadatkom u reakciji na izazove i traženju puta za razvoj. Nedavno je kineski predsjednik Xi Jinping predložio da sve zemlje svojim naporima oblikuju i postignu ukjučeno globalno upravljanje, učinkovitiji multilateralni mehanizam i aktivniju regionalnu suradnju. Na ovom sastanku su upućeni kineski prijedlozi o 6 pitanja s jasnim ciljevima za rješavanje problema, koji su realni i izvodivi, što će koristiti produbljivanju suradnje Lancang-Mekong i lokalnog razvoja te građanima donijeti više blagostanja.

— Vodeni resursi: najbolji prikaz međusobnog političkog povjerenja

Važan temelj suradnje Langcang-Mekong su vodeni resursi, koji su također najbolji prikaz političkog povjerenja među 6 zemalja. Uspostavljeno međusobno povjerenje i konsenzus između Kine i zemalja regije su odigrali važnu ulogu u upravljanju vodnim resursima duž cijelog riječnog područja, zaštiti zajedničke sigurnosti i protivljenju vanjskoj intervenciji. Na ovom sastanku je Kina proglasila da će od ove godine sa zemljama duž rijeke Mekong dijeliti cjelogodišnje hidrološke informacije o rijeci Lancang, odnosno kineskom dijelu te rijeke te zajednički izgraditi platformu za dijeljenje informacije o suradnji oko vodenih resursa, što predstavlja veliki značaj za ovo riječno područje gdje je poljoprivreda glavni dio gospodarstva. U Win Myint, predsjednik Myamara je rekao kako će te mjere unaprijediti prevenciju i reakciju zemalja u toj regiji na prirodne katastrofe. Hoang Quoc Dung, član izvršnog odbora Udruženja za očuvanje prirode i okoliša Vijetnama je pohvalio kineski potez jer će omogućiti bolju reakciju na prodor morske vode u deltu rijeke Mekong tijekom sušnog razdoblja te unaprijediti transformaciju i nadogradnju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

— „Brzi i zeleni kanal“ uz pozadinu pandemije

Tijekom ovog sastanka je Kina strana predložila da uz pozadinu normalne prevencije i kontrole pandemije, treba izgraditi i oblikovati mrežu „brzih i zelenih kanala“ i tako olakšati razmjene ljudi i robe. Kineska strana je posebno inicirala i povezivanje suradnje Lancang-Mekong s Novim kopnenim i pomorskim trgovinskim koridorom, što će bez sumnje dovesti do više optimiziranih aranžmana te realizirati potpisivanje Protokola o sveobuhvatnom gospodarskom partnerstvu u regiji i integraciju regionalnog gospodarstva na višoj razini. Luy David, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Kambodže je prokomentirao kako će te mjere omogućiti dolazak proizvoda iz zemalja regije Mekonga na veliko tržište zapadne Kine i nakon toga ulazak tih proizvoda na tržišta srednje Azije i Europe. Nakon neobilježenog udarca pandemije COVID-19 će izgradnja gospodarskog pojasa u regiji Mekonga postati novi pokretač gospodarskog razvoja u toj regiji.

— Posebna sredstva za javno zdravstvo zemalja regije

Osim toga, imajući u vidu daljnje širenje pandemije, Kina se zalaže za povećanje kvalitete javnog zdravstva u zemljama regije Langcang-Mekonga, najavljujući raspodjelu posebnih sredstava za javno zdravstvo u okviru posebne zaklade suradnje Langcang-Mekong, čime nastavlja u okviru svojih mogućnosti pružati materijalnu i tehničku podršku zemljama u toj regiji, a obećala je i da će te zemlje biti prioritetne u distribuciji cjepiva za COVID-19 nakon završetka istraživanje i početka upotrebe. Ovim praktičnim mjerama su Kina i zemlje duž rijeke Mekong pokazale duboko prijateljstvo prilikom suočavanja s nevoljama.

Jačanje suradnje na uzajamnu korist predstavlja usavršavanje sebe i drugih . U proteklih 4 godine je suradnja Lancang-Mekong dokazala ovu činjenicu. U budućnosti će Kina sa dobrim susjedima, partnerima i braćom u toj regiji nastaviti unaprjeđivati suradnju Langcang-Mekong i doprinositi novim poticajima i prilikama za razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.