26. kolovoza je obilježena 40. obljetnica uspostave specijalne ekonomske regije Shenzhen. Tijekom 40 godina je nekadašnje ribarsko selo pretvoreno u moderan grad s preko 10 milijuna stanovnika, pokazujući povijesnu preobrazbu u Kini koju su donijeli reforma i otvaranja prema svijetu.

Budući da je riječ o prvoj specijalnoj ekonomskoj zoni u Kini, razvoju Shenzhena je pozornost posvećivalo nekoliko generacija državnih vođa, među kojima je sadašnji kineski predsjednik Xi Jinping.

8. prosinca 2012. Je Xi Jinping prvi put posjetio Shenzhen kada je tek dva mjeseca bio na dužnosti generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Odabrao je Shenzhen kao prvu destinacije za inspekciju, a rekao je da je tako odabrao jer je Shenzhen korijen provedbe politike reforme i otvaranja prema svijetu. Vraćanje u Shenzhen znači prisjećanje povijesti i poticaj nastavku reforme i otvaranja prema svijetu: „Razvoj Shenzhena nam svjdoči da je odluka o reformi i otvaranju prema svijetu ispravna. Zato ćemo nastaviti na ovaj put prema bogatstvu države i naroda.“ Nakon toga je provedeno više od 300 reformi i Kina je pokrenula novi krug sveobuhvatnih i dubinskih reformi te otvaranja prema svijetu.

U listopadu 2018. je povodom 40. obljetnice reforme i otvaranje prema svijetu Xi Jinping opet posjetio Shenzhen. Suočavajući s nesigurnom vanjskom situacijom je reforma Kine ušla u teško razdoblje. Kako će Kina odlučiti? Xi je odgovorio da Kina treba odlučno održavati reformu i otvaranje:“ Tijekom proteklih 40 godina, su dostignuća u razvoju Kine

impresivna. Zašto ne ni nastavili tim putem? Iako se suočavamo s nekim poteškoćama i problemima, moramo ih rješavati i prevladati uz reformu. Moramo se odlučno pridržavati puta reforme i otvaranja, napredovati dublja i šira područja te povisiti nivo. Nadamo se kako će u sljedećih 40 godina Kina ostvariti sjajnija dostignuća.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.