Američki Odjel za trgovinu je 26. kolovoza proglasio da su 24 kineska poduzeća dodana na njihovi popis za sankcije, s opravdanjem da su sudjelovala u izgradnji umjetnog kineskog otoka na Južnom kineskom moru. Isti dan je američko Državno vijeće je odlučio uvesti vizna ograničenja za više kineskih građana koji su sudjelovali u izgradnji na grebenu u Južnom kineskom moru. Riječ je o najnovijim potezima SAD-a u provođenju nadležnosti produženom rukom i grubom uplitanju u unutrašnje poslove Kine, čime su SAD prekršile međunarodne zakone i pravila međunarodnih odnosa. Povodom njihovih hegemonijskih poteza, Kina će sigurno poduzeti potrebne protumjere te odlučno zaštititi suverenitet, sigurnost i razvojne interese.

— Američki političari koriste Južno kinesko more za suzbijanje uspona Kine

Teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine na Južnom kineskom moru su temeljeni na dovoljnim povijesnim i zakonskim osnovama, a izgradnja na svom teritoriju je potpuno u okviru državnog suvereniteta. Kineski potezi nisu usmjereni prema nijednoj drugoj zemlji, niti utječu na druge zemlje te zapravo predstavljaju ponudu boljih javnih usluga zemljama u toj regiji. Prema podacima je nakon svibnja 2015. Kina ukupno izgradila 5 svjetionika na grebenu Nansha, koji pružaju usluge navigacije i pomoći u plovidbi te istovremeno imaju odgovornost za jamčenje plovidbe, traganje i spašavanje, pomoć u plovidbi, ribarstvo, prevenciju pomorskih katastrofa itd., čime u velikoj mjeri jačaju sposobnost jamčenja sigurnosti plovidbe brodova u toj regiji. Prije dvije godine je Kina je na grebenima Nahsha izgradila Centar za promatranje mora i grebena, meteorološke stanice i drugu infrastrukturu, čime je pružila snažno jamstvo plovidbi brodova i životu građana duž obale.

Očito je da kineska izgradnja na njenim grebenima potpuno normalna djelatnost, koju omogućuju međunarodni zakoni, a retorika američkih političara o tome da Kina eskalirala intenzitet aktivnosti na Južnom kineskom moru je apsolutno neutemeljena i apsurdna. Zapravo, kao zemlja izvan ove regije, SAD uopće nemaju prava glasa o pitanjima oko Južnog kineskog mora i također su obećale da u ovom pitanju neće zauzimati nikakav stav. No, ovih godina uz produbljivanje mržnje američkih političara prema Kini, „as Južnog kineskog mora“ sve više postaje alat za suzbijanje uspona Kine.

— Prave namjere SAD-a na Južnom kineskom moru

Tijekom mandata ovog saziva američke administracije su SAD već više od 20 puta provele akcije tzv. slobode plovidbe. Samo u ovoj godini su američki vojni zrakoplovi 3000 puta nadletjeli prostor Južnog kineskog mora. Nedavno su SAD također poslale dva nosača aviona u ovu regiju radi tzv. vojnih vježbi i poticale saveznike da sudjeluju u akcijama slobode plovidbe te su čak provodile blisko izviđanje na moru južnog djela Kine. Prave namjere iza sveg ovoga, su s jedne strane osvajanje više glasova na izborima zauzimanjem snažnog stava prema Kini, a s druge strane SAD žele umjetno povećati intenzitet sukoba u regiji i razdvojiti odnose Kine i susjednih zemalja.

— Zemljama u području je više nego jasno što SAD žele

Istovremeno, zemljama u ovoj regiji je više nego jasno što zapravo SAD žele i zato neće postati šahovske figure SAD-a. Na primjer, Rodrigo Duterte, predsjednik Filipine je jasno potvrdio da njegova zemlja neće sudjelovati u nikakvim vojnim vježbama u organizaciji SAD-a. Mark Valencia, prestižni stručnjak za pomorsku politiku iz SAD-a je u članku napisao kako SAD pokušavaju uljepšavati svoj imidž da su dobrodošle u jugoistočnoj Aziji, što je lažni dojam, a u suštini su zemlje ASEAN-a oprezne prema prisustvu američke vojske na Južnom kineskom moru. Japanski list Yomiuri Shinbun je prokomentirao da zemlje ASEAN-a žele izbjeći pogoršanje odnosa s Kinom.

U ovom trenutku je zahvaljujući zajedničkim nastojanjem svih zemalja u regiji, situacija na Južnom kineskom moru općenito stabilna, a konzultacije oko Kodeksa ponašanja na Južnom kineskom moru neprestano postižu rezultate i ušle su u drugu fazu rasprave, što pokazuje odlučnu spremnost zemalja regije da Južno kinesko more postane more mira, prijateljstva i suradnje. Kina se odlučno razvija mirnim putem, ali nikako neće prihvatiti posljedice koje joj škode suverenitetu, sigurnosti i razvojnim interesima, koje je nametnula druga zemlja. Ako američki političari nastave provokacije u Južnom kineskom moru, naići će na odlučan otpor.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.