Dvadeset i sedmog kolovoza je državni tajnik SAD-a završio posjet Bliskom istoku. Tijekom ovog posjeta nije samo promicao ekstremni unilateralizam SAD-a, već se i sa statusom diplomata uplitao u unutrašnje poslove drugih zemalja, skupljajući bodove za penjanje na vrh moći svoje zemlje jednog dana. Pompeova predstava u 4 zemlje Bliskog istoka je doista pravi prikaz nereda američke politike.

— Povećanje napada na Iran usprkos povlačenju iz Sporazuma o nuklearnom pitanju u Iranu

Prema svjetskim predviđanjima je jedan od važnih ciljeva njegovog posjeta eskalacija udara na Iran. Četrnaestog srpnja 2015. je Iran sa SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Rusijom, Kinom i Njemačkom postigao Sveobuhvatni sporazum o nuklearnom pitanju u Iranu. Prema Sporazumu, Iran je obećao ograničenje svoje nuklearne djelatnosti kako bi mu međunarodna zajednica ukinula sankcije. Kasnije su Ujedinjeni Narod rezolucijom br. 2231 odlučili da će embargo na kupovinu oružja Iranu trajati do 18. listopada 2020.. Dok se približava dan ukidanja embarga, SAD su Vijeću sigurnosti uputile nacrt rezolucije za produženje embarga na prodaju oružja Iranu. No, na njihovu neugodu, je samo jedna zemlja podržala prijedlog SAD-a, a Velika Britanija, Francuska, Njemačka i drugi tradicionalni saveznici su bili suzdržani. Posljednji dan posjeta Bliskom istoku je Pompeo na društvenim mrežama objavio kako će SAD 20. rujna obnoviti sankcije Iranu.

Kao što je istaknula većina članica Vijeća sigurnosti, SAD su se već u svibnju 2018. jednostrano povukle iz Sporazuma o nuklearnom pitanju u Iranu, čime su izgubili kvalifikaciju ugovorne strane, pa je naravno njihov prijedlog u ovom pitanju ostao bez ikakve zakonske osnove. No, Pompeo i njegovi kolege besramno naglašavaju kako imaju pravo odluke kao „početni sudionik“ sporazuma. Tijekom udarca pandemije bolesti COVID-19 je nestabilnom Bliskim istoku više nego ikada potreban miran i stabilan okoliš za razvoj te jedinstvena i snažna međunarodna suradnja i podrška.

— Laskanje evanđeoskim biračima korištenjem starog grada Jeruzalema i kršenje običaja koji je u SAD-u trajao nekoliko desetljeća

Ono na što vrijedi obratiti pozornost je Pompeovo obraćanje video pozivom iz Jeruzalema tijekom posjeta Bliskom istoku i daljinsko sudjelovanje na Kongresu Republikanske stranke prilikom čega je izrazio podršku američkom predsjedniku za obnovu mandata. Upravo je to njegov najtajniji i najvažniji plan. Kako je objavio američki portal „Politico“, Pompeo je svojim potezima prekršio običaj koji je u SAD –u trajao nekoliko desetljeća, tj. taj da bi državni tajnik trebao izbjegavati događaje s jasnim stranačkim obilježjima.

Američki „National Broadcasting Company“ (NBC) je prokomentirao da je razlog zbog kojeg je Pompeo izabrao stari grad Jeruzalem kao pozadinu svog obraćanja zapravo želja da pošalje jasan signal evanđeoskim biračima. Evanđeoski birači su jezgro Republikanske stranke. Ako Pompeo planira predsjedničku kandidaturu u 2024., podrška evanđeoskih birača mu je od ključnog značaja.

Ovo nije prvi put da Pompeo laska evanđeoskim biračima. Ranije je kao državni tajnik sudjelovao na Summitu čelništva obitelji u Iowi i govorio na njemu, a Iowa je država gdje državni tajnik rijetko dolazi, ali je obavezno mjesto posjeta američkog predsjednika. Zato su američki mediji komentirali kako Pompeo zapravo odustaje od svojih odgovornosti kao državnog tajnika, a promiče svoju prisutnost unutar SAD-a.

Od neuspjeha u borbi protiv epidemije do jačanja rasne diskriminacije, SAD padaju u tešku krizu upravljanja. Za takvu situaciju će se Pompeo i drugi sebični političari teško osloboditi velike odgovornosti. Neprestano stavljaju svoje interese iznad interesa zemlje i blagostanja građana. Ponašaju se kao vozač koji vozi autobus prema svojim interesima, a budućnost 300 milijuna američkih građana u ovom autobusu je više zabrinjavajuća nego ikad

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.