Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u nedjelju, dok je govorio na konferenciji Francuskog instituta za međunarodne odnose u Parizu, rekao kako se nada da Francuska i druge europske zemlje mogu odigrati ulogu i pomoći u ublažavanju napetosti između Kine i SAD-a.

Wang je navedeno rekao odgovarajući na pitanje u vezi najnovijih napetosti između Kine i SAD-a, dodajući kako su vrata za dijalog s Washingtonom uvijek otvorena.

Ističući kako neke ekstremističke snage u SAD-u pokušavaju obuzdati Kinu i izazivati sukobe temeljene na ideološkim predrasudama je Wang ponovio kineski dosljedan stav o miroljubivom i uključenom razvoju, ističući kako Kina nikada neće tražiti hegemoniju jer su mir i harmonija u srži kineske filozofije i civilizacije.

Svijet je na prekretnici nezabilježenih izazova, rekao je Wang, pozivajući na jačanje suradnje s Europom radi pružanja više stabilnosti svijetu suočenom s poremećajima.

Definirajući Kinu kao braniteljicu i prinosnicu svjetskog mira i razvoja je ovaj visoki kineski diplomat također obećao da će Kina nositi svoje odgovornosti i nikada neće tražiti princip “prvo Kina” u međunarodnoj zajednici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.