Nakon ponovnog otvaranja krajem veljače i početkom ožujke, kineske tvornice su započele rast izvoza koji još ubrzava. Izvoz je u srpnju porastao na drugu najvišu razinu do sad, gotovo jednaku prethodnom rekordu iz prosinca, navedeno je u članku naslovljenom “Pandemija je samo potakla kinesku izvoznu mašinu” objavljenom u utorak u New York Timesu.

Prema članku, Kina je uzela znatno veći udio globalnih tržišta ovog ljeta od ostalih proizvodnih zemalja, učvršćujući dominaciju u trgovini koja bi mogla trajati dugo nakon što se svijet počne oporavljati od pandemije.

Prema članku, većina gospodarstava osim Kine su trenutno u recesiji. Kina proizvodi ono što svjetske bolnice i obiteljska kućanstva sad trebaju: osobnu zaštitnu opremu, proizvode za unapređenje kućanstava i mnogo potrošačke elektronike. Potrošači diljem svijeta kupuju sve od računalnih zaslona i stereo sustava do električnih alata i kućnih sauna, od čega se mnogi proizvodi u Kini.

Rajiv Biswas, glavni ekonomist za Aziju tvrtke IHS Markit, globalne tvrtke za podatke i konzalting, je rekao kako je udio Kine u svjetskom izvozu narastao na gotovo 20% u drugoj četvrtini ove godine, dok je u 2018. iznosio 12,8%, a u prošloj godini 13,1%, navedeno je u članku. Čini se da je Kina sad snažna u izvozu kroz mnoge sektore. Kineski trgovinski višak je oštro narastao ovog ljeta, naročito u srpnju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.