Američki državni tajnik Pompeo je nedavno na društvenim mrežama oblatio Kinu objavljujući kako Kina razvija gospodarstvo zanemarujući zaštitu okoliša. Na to je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova odgovorio predlažući „gospodinu Pompeou da prvo dobro pregleda sebe“. Američki političari su se samovoljno povukli iz Pariškog sporazuma, čime su teško opstruirali globalno smanjenje otpuštanja štetnih čestica i potpuno se diskreditirali. Otkud onda Pompeou hrabrost da i dalje bezobrazno i neodgovorno upućuje primjedbe o zaštiti okoliša drugih zemalja?

— Kina neprestano smanjuje otpuštanje onečišćujućih tvari uvažavajući odgovornosti određene raznim konvencijama

Posljednjih godina Kina neprestano smanjuje ispuštanje glavnih onečišćujućih tvari, a očito se poboljšao i ekološki okoliš. U 2018. je ispuštanje ugljičnog dioksida po jedinici BDP-a u Kini bilo za 45,8% manje nego u 2005.. Do kraja 2019. se stopa obrade kućnog otpada bez novog onečišćenja u kineskim gradovima približila 99%. Na međunarodnoj sceni, Kina također ozbiljno ispunjava odgovornosti iz raznih međunarodnih konvencija i sporazuma poput Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN-a, Pariškog sporazuma, Konvencije iz Basela itd., Kina je postala zemlja s najviše ulaganja u obnovljive resurse na svijetu, čime pozitivno doprinosi globalnom ekološkom upravljanju.

Nicholas Rosellini, bivši koordinator UN-a u Kini je prokomentirao da je Kina odigrala pozitivnu ulogu u provođenju Pariškog sporazum“, a razvoj zelenog gospodarstva Kine je postigao očigledan napredak. Vladimir Petrovski, glavni istraživač Instituta za daleki istok Ruske akademije znanosti je jasno primijetio pozitivnu promjenu u Kini nakon 18. Kongresa Komunističke partije Kine u pitanju ekologije i smatra kako kineska Vlada aktivno provodi politike za zaštitu okoliša te istovremeno s napretkom društva i gospodarstva, omogućuje pozitivan ciklus životnog i radnog okoliša, „što je u skladu s konceptom sklada čovječanstva i prirode“. Brojni međunarodni stručnjaci za zaštitu okoliša su istaknuli kako je „kinesko iskustvo u ekologiji vrijedno za učenje mnogim drugim zemljama.

— SAD su se povukle iz „Pariškog sporazuma“

Sjedinjene Američke Države, zemlja s velikim ispuštanjem stakleničkih plinova, su u lipnju 2017. proglasila zaustavljanje provođenja „Pariškog sporazuma“, čime su teško opstruirale globalne procese u smanjenju otpuštanja štetnih plinova i promicanju zelenog razvoja s niskim udjelom ugljika. Kao najveći izvoznik krutog otpada na svijetu, SAD su transportirale veliku količinu otpada u zemlje u razvoju, gurajući ove zemlje u ekološku katastrofu, dok same uživaju čistu vodu i zelene planine. Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen je, tijekom Pompeovog posjeta Europi u kolovozu, američkom državnom tajniku izrazio žaljenje zbog povlačenja SAD-a iz „Pariškog sporazuma“.

— SAD su zbog Pompea doživjele najteže diplomatske gubitke posljednjih desetljeća

Nakon povlačenja iz Odbora za ljudska prava UN-a su SAD su raznim načinima pokušale ometati učlanjenje Venezuele u taj odbor, no, ta južnoamerička zemlja se uspjela učlaniti sa 105 glasova, što je pokazalo glavno javno mnijenje međunarodne zajednice. Nakon proglašenja povlačenja iz Svjetske zdravstvene organizacije, SAD i dalje pokušavaju voditi oblikovanje prijedloga G7 o reformi te organizacije, što je uzrokovalo povlačenje Njemačke i Francuske iz pregovora i konzultacija o tom pitanju. Nakon povlačenja iz Sporazuma o nuklearnom pitanju u Iranu, SAD su tražile pokretanje brze obnove sankcija u čemu je dozvoljeno samo sudjelovanje ugovornih strana, zbog čega su doživjele zajednički bojkot članova Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice …

„Zahvaljujući tome što Pompeo kontrolira diplomaciju, SAD su doživjele najteže gubitke.“ „The Washington Post“ ga je 30. kolovoza u članku naslovljenom „Mike Pompeo je najgori državni tajnik u povijesti SAD-a, kritizirao jer je uzrokovao očitu izolaciju SAD-a u svijetu. Taj američki list smatra kako je vrlo moguće da se Pompeo s velikom pohlepom namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima u 2024., a do tada će postići vrhunac kao najgori državni tajnik.

Trenutno je broj potvrđenih slučajeva u SAD-u već prešao 6 milijuna, a prosvjedi protiv rasne diskriminacije se šire zemljom. No, blaćenje Kine nije rješenje američkih problema i Pompeo se treba što brže probuditi iz svojih fantazija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.