Miroljubivi kineski narod se ne boji nikakvih provokacija

„Pobjeda u velikom Ratu za otpor protiv agresije SAD-a i pomoć Koreji je zaustavila agresiju i ekspanziju imperijalizma, osigurala sigurnost Narodne Republike Kine, zaštitila miran život kineskih građana, stabilizirala situaciju na korejskom poluotoku te sačuvala mir u Aziji i svijetu,“ navedeno u izjavi kineskog predsjednika Xi Jinpinga s prigodne konferencije održane 23. listopada povodom 70. obljetnice sudjelovanja vojske Kineskih narodnih dobrovoljaca u Korejskom ratu. U obraćanju je Xi izložio značaj i vrijednost duha otpora agresiji SAD-a i pomoći Koreji, sažeo inspiraciju iz tog rata u 5 područja te poslao jasan signal kako Kina odlučno štiti teritorijalni suverenitet i integritet države i mir i stabilnost regije i svijeta.

— Pravednost zasigurno uvijek pobjeđuje moć

Xi je naglasio kako „Rat za otpor agresiji SAD-a i pomoć Koreji predstavlja izjavu kineskog naroda poslanu s istoka svijeta i važnu prekretnicu u velikom preporodu kineskog naroda“ te je potpuno prikazao odlučnost kineskog naroda u protivljenju hegemoniji i zaštiti svjetskog mira i još jednom dokazao kako pravednost zasigurno uvijek pobjeđuje moć i kako su mir i razvoj nezaustavljivi trend razvoja povijesti. Omar Nelson Bradley, nekadašnji zapovjednik Združenog generalštaba Vojske SAD-a je priznao: “Riječ je o pogrešnom ratu u pogrešnom mjestu i vremenu protiv pogrešnog protivnika.“

— Mir i razvoj su trend svjetskog razvoja

U današnje vrijeme su mir i razvoj trend svjetskog razvoja. No, pojedini američki političari nisu ništa naučili iz lekcija povijesti te se nastavljaju pridržavati mentaliteta nulte-sume i Hladnog rata, samovoljno promicati unilateralizam, hegemonizam i krajnji egoizam i nerazumno provoditi pritisak i napade na Kinu, čime izazivaju ideološke konfrontacije i prijete novim Hladnim ratom protiv Kine, namjeravajući oduzeti Kini legitimno pravo na razvoj i svijet ponovno ugurati u podjele i nestabilnost.

„Svaka zemlja i vojska, bez obzira na veličinu, će, ako stoje na suprotnoj strani razvojnog trenda svijeta, zloupotrebljavaju svoju moć, maltretiraju male i slabije zemlje, rade protiv razvojnog trenda svijeta te provode agresiju i ekspanziju, sigurno završiti u raspadu i neuspjehu.“ je zaključak povijesnog iskustva, koji ima veliki značaj za suočavanje s trenutnom međunarodnom situacijom.

— Prošlo iskustvo je, ako se ne zaboravi, putokaz za budućnost

Prošlo iskustvo je, ako se ne zaboravi, putokaz za budućnost. Kineski narod je miroljubiv i nema želju za hegemonijom i ekspanzijom, no, istovremeno nikad neće progutali otrov koji bi mu uništio suverenitet. Kao što je kineski predsjednik u obraćanju najavio, Kina nikad neće jednostavno i ravnodušno gledati kako su državni suverenitet, sigurnost i razvojni interesi ugroženi, niti će ikad dozvoliti bilo kome da ugrožava i dijeli teritorije domovine. „Ako se dogodi takva teška situacija, kineski narod će krenuti u snažan protunapad!“ Bez sumnje su te riječi su više nego jasno upozorenje vanjskim snagama koje žele narušavati kineske suštinske interese.

U današnjem svijetu su mir, razvoj i suradnja na zadovoljstvo svih strana ispravan put, a hegemonizam i politika moći ne vode nikamo. „Kineski narod ne provocira nikoga, ali se i ne boji nikakvih provokacija, a ispred bilo kakvih poteškoća ili rizika, nikad neće spustiti glavu ili biti uplašen.“ Pobjeda i duh Rata za otpor agresiji SAD-a i pomoć Koreji će potaknuti kineski narod da odlučno nastavi putem mirnog, otvorenog i zajedničkog razvoja u suradnji sa svim zemljama, prema zajedničkoj i ljepšoj budućnosti cijelog čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.