Kina uvodi sankcije Lockheedu i Boeingu zbog prodaje oružja Tajvanu

Boeing, Lockheed Martin i Raytheon su na popisu tvrtki i pojedinaca iz SAD-a koji će se suočiti s kineskim sankcijama zbog prodaje oružja kineskoj regiji Tajvan, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Foto: CFP

“Radi zaštite kineskih nacionalnih interesa je središnja vlada odlučila da će poduzeti nužne mjere za nametanje sankcija entitetima iz SAD-a koji sudjeluju u američkoj prodaji oružja Tajvanu, uključujući Lockheed Martin, Boeing Defense i Raytheon,” rekao je Zhao na sastanku s tiskom u ponedjeljak.

Entiteti i pojedinci iz SAD-a s nečuvenim rezultatima u prodaji oružja će također biti sankcionirani, rekao je Zhao, bez specificiranja koliko ih ukupno ima.

“Pozivamo SAD da se pridržavaju principa jedne Kine i odredbi tri zajednička službena priopćenja Kine i SAD-a, obustave planiranu prodaju oružja Tajvanu i prekinu vojne kontakte s Tajvanom,” rekao je glasnogovornik.

Prošlog tjedna se Kina snažno usprotivila prodaji oružja i upozorila na “nužnu reakciju.”

Sjedinjene Američke Države su 21. listopada odobrile potencijalnu prodaju tri oružana sustava kineskoj regiji Tajvan, uključujući senzore, projektile i topništvo, koji bi mogli imati ukupnu vrijednost od 1,8 milijardu američkih dolara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.