Kina je pokrenula prvu misiju svemirske stanice s posadom

Kina je u četvrtak uspješno lansirala svemirsku letjelicu s posadom Shenzhou-12, uputivši trojicu astronauta u osnovni modul svemirske stanice Tianhe na tromjesečnu misiju.

To je sedma svemirska misija s kineskom posadom i prva koja je izgradila kinesku svemirsku postaju. To je ujedno i prva kineska misija s ljudskom posadom u gotovo pet godina.

Svemirska letjelica, na nosaču dugog ožujka-2F, lansirana je iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine u 9:22 sati (po pekinškom vremenu), priopćila je Kineska svemirska agencija za misije s posadom.

Očekuje se da će trojica astronauta postaviti novi rekord u trajanju svemirske misije s posadom, prelazeći 33 dana 2016. godine dok je posada Shenzhou-11 provela u svemiru.

Svemirska letjelica Shenzhou-12 izvest će brzi autonomni sastanak i slijetanje na osnovni modul svemirske stanice u orbiti Tianhe i stvoriti kompleks s Tianheom i teretnim brodom Tianzhou-2. Astronauti će biti smješteni u osnovnom modulu.

Njihov će posao biti složeniji i izazovniji od prethodnih misija s ljudskom posadom, rekao je Hao Chun, direktor Kineske svemirske agencije za misije s posadom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.