Dekodiranje stoljetne partije V: Uspostava sustavnog okvira

Nedavno je stočar Erdeni Bulag iz Etoke u Unutrašnjoj Mongoliji dobio naknadu od 40 tisuća juana zbog oduzimanja pašnjaka za plinovod. Rekao je da su ga samo dva dana nakon što je prijavio situaciju zvali i pitali o detaljima te mu pomogli da dobije naknadu unutar mjesec dana. Ovaj stočar je korisnik projekta suzbijanja korupcije koja šteti narodnim interesima pokrenutog 2020. u Unutarnjoj Mongoliji. Do kraja studenog prošle godine je u okviru ovog projekta riješeno 5587 problema koje su prijavili lokalni stanovnici, a 1276 njih su pokrenuti kao sudski slučajevi. Ukupno je povraćeno ilegalno stečenih 24.95 milijuna juana.

Korupcija je svjetsko teško pitanje, a Kina je zauzela stav nulte tolerancije. Potpredsjednik Centralnog komiteta Komunističke partije Rusije Dmitrij Georgievič Novikov je o kineskoj borbi protiv korupcije koja je počela 2012. rekao da se „samo čistim rukama i veličanstvenom autoritetom stvara budućnost države.“ Kineska vlada odlučno istražuje slučajeve čelnika koji su prekršili disciplinu i zakone, ali također praktičnim mjerama rješava pitanja korištenja položaja za osobnu korist kod običnih građana, što kineski narod živopisno naziva „udarcem na tigrove i muhe“. Prema izvješću o anketi među kineskim stanovnicima Instituta Kennedy Sveučilišta Harvard objavljenom 2020. je 71.5% ispitanih u 2016. godini podržalo napore kineske vlade uložene u borbi protiv korupcije. Američki list „Christian Science Monitor“ je objavio kako kineska borba protiv korupcije uspješno kontrolira zlouporabu položaja dužnosnika, što podiže stopu podrške Komunističkoj partiji Kine u narodu. Profesor sa Sveučilišta Harvarda Joseph Nye, tvorac pojma „meka moć“, je rekao kako je meka moć Komunističke partije Kineske njena privlačnost i kohezija, a borbu protiv korupcije podržava i narod, što jača meku moć KPK-e.

Generalni sekretar Centralnog komiteta KPK Xi Jinping je 2014. prvi put postavio „sveobuhvatno strogo upravljanje Partijom“ kao važan sastavni dio strateškog rasporeda „četiri sveobuhvatnosti“, što pokazuje kako je ideologija KPK za upravljanje državom postala savršenija i zrelija. U 2016. godini je KPK izradila kriterije za politički život unutar Partije s novom pozadinom te unaprijedila „Propise Komunističke partije Kine o unutarstranačkom nadzoru“. Singapurski list „Lianhe Zaobao“ je objavio kako spomenuti dokumenti KPK-i pružaju kriterije za provedbu „sveobuhvatnog strogog upravljanja partijom“. Internetska stranica američkog lista „Wall Street Journal“ je objavila da je KPK uspostavila sustavni okvir kako bi osigurala da njeni članovi i dužnosnici ne smiju, ne mogu i ne žele biti korumpirani.

Istovremeno je Kina usvajanjem zakona i institucionalnim reformama te drugim načinima unaprijedila zakonsko upravljanje državom i borbu protiv korupcije. U 2018. je na prvom zasjedanju 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa usvojen „Zakon o nadzoru Narodne republike Kine“, čime je potvrdio status Državne nadzorne komisije kao vrhunski nadzorni organ u Kini. Američki list „World Journal“ smatra kako je cilj Državnog nadzornog povjerenstva, sastavljenog od bivšeg ministarstva nadzora, protukorupcijskih odbora i drugih organa, normalizacija i institucionalizacija borbe protiv korupcije. Reuters je komentirao kako se novim sustavom državnog nadzora ostvarila koordinacija zakonskog upravljanja državom i Partijom te učinkovito uspostavio okvir discipline i zakona.

O kineskoj sve snažnijoj borbi protiv korupcije je američki stručnjak i strateški savjetnik multinacionalnih poduzeća Robert Lawrence Kuhn rekao kako je Kina time unaprijedila trgovinsku atmosferu i stvorila pogodnije uvjete za multinacionalna poduzeća u Kini. Prema „Izvješću o trgovinskoj atmosferi u 2020.“ Svjetske banke, kineska trgovinska atmosfera trgovinu se 2011. nalazila na 91. mjesta , a 2019. se popela na 31. Prema podacima kineskog Ministarstva trgovine, Kina je u 2020. iskoristila strani kapital u iznosu od 144,37 milijardi američkih dolara, s rastom od 4,5%. U prva četiri mjeseca 2021. je stvarna stopa korištenja stranog kapitala porasla za 38.6%.

Borbu protiv korupcije podržava narod. Francuski medij je objavio kako je praska kroz proteklih nekoliko godina pokazala da sveobuhvatno strogo upravljanje partijom ostvaruje dragocjene uspjehe i ocjenu naroda. Ovo iskustvo će biti korisno za kineski budući razvoj te će pružati novi primjer svjetskoj političkoj sceni. Generalni sekretar Centralnog komiteta KPK Xi Jinping je rekao da „narod najviše mrzi korupciju, stoga moramo odlučno inzistirati na borbi protiv nje“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.